Türk diplomatların gözünden 15 Temmuz gecesi

Türk diplomatların gözünden 15 Temmuz gecesi

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Göğüş:- "Diplomatik kariyerimdeki en zorlu gecelerden biriydi" - Türkiye'nin Strazburg Başkonsolosu Çınar:- "Vatandaşlarımızın bu yapıdan mümkün olduğu kadar uzak durmalarını sağlamaya çalıştık ve bunda da başarılı olduk. Va

MADRİD/STRAZBURG/ROTTERDAM (AA) - ŞENHAN BOLELLİ/ÖMER AYDIN/ABDULLAH AŞIRAN - Avrupa'da görev yapan Türk büyükelçi ve başkonsoloslar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine karşı yurt dışında yaşayan Türk toplumunun birlik ve beraberlik içinde vatanlarının yanında yer aldığını belirtti.

Viyana'da 15 Temmuz gecesi yaşananları AA muhabirine anlatan Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, darbe girişimi sırasında Viyana Büyükelçisi olarak görev yaptığını anımsatarak "Diplomatik kariyerimdeki en zorlu gecelerden biriydi." dedi.

42 yıllık kariyeriyle Dışişleri Bakanlığının şu anda fiili olarak görevde bulunan en kıdemli büyükelçisi olan Göğüş, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamı o dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapan ve halihazırda da Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Ahmet Yıldız'ı Viyana'da ağırladığını ve haberi aldıklarında yemekte olduğunu söyledi.

Başta Viyana'da olmak üzere Avusturya'da yaşayan bazı Türk vatandaşları ve STK temsilcilerinin sosyal medya aracılığıyla örgütlenerek saat 23.00 sıralarında büyükelçilik binası önünde toplanmaya başladıklarını belirten Büyükelçi Göğüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avusturya güvenlik makamlarına göre 3 bin civarında, bana göre ise 4 bine yakın vatandaşımız, ellerinde Türk bayraklarıyla büyükelçiliğimiz önünde toplandı. Tabiatıyla benim burada birinci önceliğim, vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemesi, burunlarının bile kanamaması oldu. Almanya'dan sonra en yoğun toplanma Viyana'da idi. O gece ilk Avusturya güvenlik makamlarıyla ardından STK temsilcileriyle ayrı ayrı büyükelçilikteki odamda görüşmeler yaptım. Ve saat 02.30 civarlarında balkondan vatandaşlarımıza hitap ettim. Türkiye'de durumun normale dönmeye başladığını, darbe girişiminin püskürtüldüğünü anlatarak vatandaşlarımıza teşekkür ettim ve artık evlerine gidebileceklerini söyledim. Saat 4 gibi vatandaşlarımız dağıldılar."

Avusturya polisinin bu tip olaylara bazen müdahale ettiğini ve 15 Temmuz gecesi de kalkanlı ve köpekli ekiplerle büyükelçilik binası çevresinde çift sıra halinde anormal güvenlik tedbirleri aldığını belirten Büyükelçi Göğüş, "Hemen polis şefini büyükelçiliğe çağırarak kesinlikle gösteriye müdahale etmemeleri gerektiğini, bunun barışçıl bir tepki olduğunu ve makul bir saatten sonra vatandaşlarımızın barışçıl olarak dağılacaklarının teminatını verdiğimi söyledim. Polisin herhangi bir müdahalesi olmadı." dedi.

İki gün sonrasında Türkiye'deki darbe girişiminin protesto edilmesi için yürüyüş düzenlendiğini söyleyen Göğüş, "O yürüyüş sırasında, herhalde bir tahrik sonucu Kürt kökenli bir vatandaşımıza ait restoranda bir iki masaya zarar verilmiş. Avusturya makamları onu da büyüttüler. Ancak daha sonrasında dernekler ve STK'lar bir bildiri yayınlayıp hem Türkiye'deki hain darbe girişimini hem de restorana yapılan saldırıyı kınadı. İlk defa o bildiride bütün farklı görüşler bir araya geldi. O yüzden Viyana için bu büyük bir başarıydı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Binlerce vatandaş bayraklarıyla başkonsolosluk önünde toplandı"

Türkiye'nin Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarının FETÖ'nün oyununa gelmeyerek birlik ve beraberlik içinde ana vatanlarına düzenlenen saldırıya karşı durduğunu vurguladı.

Başkonsolos Çınar, hain darbe girişiminin gerçekleştiği akşam binlerce vatandaşın bayraklarını alarak başkonsolosluk önüne geldiğini anlatarak "Kendiliğinden bir tepki olarak yollara çıkan bu vatandaşlarımız arasında 100 kilometre uzaktan gelenlere bile şahit olduk." dedi.

"Çok dinamik ve etkili bir nüfusa sahip vatandaşlarımız, Türkiye ile ilgili gelişmelere karşı çok duyarlı ve yakından takip ediyor." ifadesini kullanan Çınar, FETÖ terör örgütüyle ilişkisi olan kişilerin toplum tarafından dışlandığını ve bu kişilerin daha önce edindikleri itibarın bir gecede yok olduğuna işaret etti.

Çınar, FETÖ'yle mücadele konusunda Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarının duyarlığına vurgu yaparak "Vatandaşlarımızın bu yapıdan mümkün olduğu kadar uzak durmalarını sağlamaya çalıştık ve bunda da başarılı olduk. Vatandaşlarımız FETÖ'nün oyununa gelmedi." diye konuştu.

"FETÖ mensupları ilk günlerde, mağduriyet psikolojisi oluşturup, masum rolü oynadılar. Saldırı ve tehdit altında olduklarını iddia ettiler. Fakat daha sonra gerçeklerin aydınlığa çıkmasıyla bunun inandırıcılığı kalmadı." diyen Çınar, terör örgütü mensuplarıyla Fransa'daki kanun ve kuralların dışına çıkmadan, hukuki yoldan mücadele etmeyi hedeflediklerini belirtti.

- "Darbe başarılı olursa istifa ederim diye düşünmüştüm"

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, 15 Temmuz gecesi darbe girişimini ilk duyduğunda "darbe yapılan bir ülkenin bir diplomatı olmaktansa hiç çalışmam daha iyi" diye düşündüğünü belirterek "Bu darbe başarılı olursa istifa ederim diye düşünmüştüm." dedi.

15 Temmuz Cuma akşamı, mesai bitiminde kuzeniyle dışarıda akşam yemeğinde olduklarını söyleyen Ayyıldız, "Saat 21.00 civarında eve döndüğümde henüz darbe girişiminden haberim yoktu. Telefonuma baktığımda liseden arkadaşlarımla oluşturduğumuz WhatsApp grubunda paylaşılan mesajlar arasında İstanbul'da ve Ankara'da askeri bir hareketliliğin olduğunu öğrendim. Daha sonra televizyonu açıp baktığımda gördüklerime ilk önce inanamadım." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklama ve ekrana yansıyan görüntülerden sonra darbe girişimi olduğunu anladığını dile getiren Ayyıldız, şöyle devam etti:

"Yurt dışında bir başkonsolos görevlisi olarak bu durumda nasıl hareket edeceğim konusunda bir bocalama geçirdim. Açıkçası ilk duyduğumda 'Darbe yapılan bir ülkenin bir diplomatı olmaktansa hiç çalışmam daha iyi, bu darbe başarılı olursa istifa ederim' diye düşünmüştüm. Fakat televizyonda darbe girişimine karşı ellerinde bayrakları ile adeta ölüme, şehadete koşan vatandaşlarımızı görünce darbe girişiminin başarısız olacağına o andan itibaren inandım."

Başkonsolos Ayyıldız şunları kaydetti:

"Konsolosluk binası önünde toplanan vatandaşlarımızın güvenliği için gece saat 24.00 civarında konsolosluk binasına geldim. Hollanda güvenlik güçleriyle bir sıkıntı yaşanmaması için azami gayret gösterdik. Ama vatandaşlarımız sağduyusunu hiçbir zaman kaybetmedi. Her kesimden yaklaşık bin 500 civarında vatandaşımız bu hain darbe girişimine karşı tepkilerini koymak için ellerinde Türk bayraklarıyla bina önünde toplanmışlardı. Vatandaşlarımıza kısa bir konuşma yaparak tarihimizin ve milletimizin ne kadar yüce olduğunu düşünürsek bu darbe girişiminin en kısa zamanda sabaha varmadan başarısız olacağına inandığımı ifade ettim."

Darbecilerin derdest edildiği ilk görüntülerin kendilerini ferahlattığını belirten Ayyıldız, "Yaşanan çok acı ve travmatik bir olay ama o gece Türkiye ve Türk milleti vatanına, bayrağına, milletine ve demokrasiye canı pahasına sahip çıkacağını çok net şekilde ortaya koymuştur. Böyle bir milletin evladı ve temsilcisi olmak gerçekten benim için büyük bir gurur vesilesi." ifadesini kullandı.

Hollanda'nın ve genelde Avrupa ülkelerinin darbe girişimine karşı "cılız" bir tepki verdiğini dile getiren Ayyıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hollanda, bu Türk milletinin şanlı, haklı ve takdire şayan direnişini görmekten ziyade, bunun diğer yönleri üzerinde durmayı tercih etti. Hollanda medyası da bu direnişi övmekten ve takdir etmekten ziyade Hollanda'daki Türk vatandaşlarının o gece Türk bayraklarıyla darbe girişimine karşı tepki göstermesini Türk toplumunun Hollanda'ya entegrasyonu konusunda bir sorun gibi gösterdi. Biz bunu yadırgıyoruz. Biz gücümüzü haktan ve haklı olmaktan alıyoruz. Tarih Hollanda ve Avrupa'nın bu tutumunu not edecektir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler