Tunus'ta ulusal birlik hükümeti kurma çalışmaları

Tunus'ta ulusal birlik hükümeti kurma çalışmaları

NTP, kurulması öngörülen ulusal birlik hükümetinde Başbakan Sıyd'ın yerine başka bir ismin geçmesini istedi

TUNUS (AA) - Nida Tunus Partisi (NTP), Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin önerdiği ulusal birlik hükümetinde Başbakan Habib es-Sıyd'ın yerine yeni bir ismin geçmesinin daha uygun olduğu kararına vardı.

NTP Politik Kurul tarafından dün akşam düzenlenen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı girişimi, yeni bir şahsiyetin ulusal birlik hükümetine başbakan olarak atanmasını şart koşmaktadır." denildi.

Başbakan Sıyd ise dün Cumhurbaşkanı Sibsi'yle görüşmesinin ardından konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Sıyd, daha önce ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde yapılan çağrıya ilişkin göreve devam edip etmeyeceği yönündeki kararını Cumhurbaşkanıyla görüşmesinin ardından vereceğini söylemişti.

- Diyalog çağrısı

Öte yandan hükümetin iki büyük ortağı Nahda Hareketi Partisi (NHP) ile NTP arasında dün yapılan üst düzey toplantıdan diyalog çağrısı çıktı.

NHP tarafından yapılan açıklamada, Sibsi'nin ortaya koyduğu önerinin değerine işaret edilerek toplumsal ve siyasal istikrarı korumaya katkıda bulunacak girişimin ayrıntılarının netleşmesi için diyalog çağrısı yapıldı.

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, 2 Haziran'da ülkedeki parti ve sendikaların katılımıyla "demokrasinin sağlamlaştırılması, terör ve fesatla mücadelenin" öncelikleri olacağı ulusal birlik hükümetinin kurulması teklifinde bulunmuştu. Sibsi, Başbakan Sıyd'ın görevini sürdürmesinde de bir sakınca görmediğini belirtmişti.

Sıyd, 2015'in başında Nida Tunus Partisi tarafından başbakanlığa aday gösterilmiş ve kurduğu hükümet 6 Şubat 2015'te güvenoyu alarak göreve başlamıştı. Yaklaşık bir yıl sonra 13 bakanlığa yeni isimler getirilerek kabinede revizyona gidilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler