"Tunus Afrika ve Avrupa'nın giriş kapısı"

"Tunus Afrika ve Avrupa'nın giriş kapısı"

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Siirt Milletvekili Aktay:"Burası hem Avrupa hem de Afrika'ya aynı anda açılabilecek iki kapı. Türkiye'nin mamullerinin Afrika'nın diğer ülkelerine satılabilmesi için önemli bir lojistik kapı""Bir yandan, burada gelip mal

TUNUS (AA) - ENES CANLI - AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Türk ürünlerinin Avrupa ve Afrika'ya ulaştırılması konusunda Tunus'un önemli bir giriş kapısı olduğunu belirtti.

Tunus'ta düzenlenen "Tunus Yatırım Forumu"na katılan Aktay, AA muhabirine verdiği mülakatta, "Burası hem Avrupa hem de Afrika'ya aynı anda açılabilecek iki kapı. Türkiye'nin mamullerinin Afrika'nın diğer ülkelerine satılabilmesi için önemli bir lojistik kapı." dedi.

Türk yatırımcılar için Tunus'un önemli imkan ve fırsatlar içerdiğini kaydeden Aktay, "Bir yandan, burada gelip malınızı üretirsiniz, Avrupa'ya satabilirsiniz. Gümrük probleminiz olmaz. Çünkü buranın Avrupa ile ayrı, Türkiye'ye nazaran daha avantajlı, gümrük imkanları var. Bu açıdan bakıldığında Tunus, Türk iş adamlarımız için gerek Avrupa gerek Afrika, dünyanın bir çok ülkesiyle yapılacak çalışmalarda pek çok imkanlar, fırsatlar barındırıyor. " diye konuştu.

Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirten Aktay, Tunus'un 2020 hedeflerini baz alan bu foruma Türkiye'nin iş adamları düzeyinde olabildiğince hazırlık yaptığını ve yatırım imkanlarını yerinde araştırmak, sürdürülebilir yatırım yapmak istediğini söyledi.

Tunus'un Türkiye'ye çok açık olduğuna ve iki ülke arasındaki tarihsel bağların Osmanlı dönemine dayandığına işaret eden Aktay, şöyle konuştu:

"Bayrak olayı...Bayrak burada aslında (Tunus bağımsızlık lideri) Habib Burgiba'nın da Türkiye'ye olan hayranlığı dolayısıyla bu bayrağı seçmiş. Türkiye ile çok benzer, ay yıldızlı ve kırmızı beyaz bir zemin üzerinde. Bayraklarımızın benzeşmesi, Tunusluların Türkiye'ye ve Türklerin de Tunuslulara olan ilgisinin bir işareti."

- Türk yatırımcılar tercih ediliyor

Arap Baharı'nın çıkış noktası olan Tunus'a bu süreçte en yakın ilgiyi gösteren ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Aktay, burada demokrasinin işleyebilmesi ve düzenin yeniden tesis edilebilmesi için gereken her türlü yakınlığı göstermeye çalıştıklarını anlattı.

Aktay, bunun karşılığında Tunus halkı ve hükümetlerinin de başka yatırımcı ülkelere nazaran Türkiye'yi tercih edebilecek durumda olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin de bu olumlu çağrıya cevap vermesi gerektiğinin altını çizen Aktay, 20 kadar iş adamını bu foruma yönlendirdiklerini ve burada yatırımcıların bir araya gelerek ortak işbirliği imkanlarını keşfedeceklerine inandığını söyledi.

- "Halk demokrasiye alıştı, demokrasinin tadını aldı"

Arap Baharı'nın fitilini ateşleyen Tunus'a ayrıca özel bir ilgi duyduğunu aktaran Aktay, devrim süreçlerinin yaşandığı diğer ülkelerde demokratik süreçlerin karşı devrimler ve darbelerle sekteye uğradığını hatırlatarak, "Tunuslular 'Biz size demokrasi ihraç ettik sizden hiç de darbe almaya niyetimiz yok' demiş oldu. Buradaki halk demokrasiye alıştı, demokrasinin tadını aldı." şeklinde konuştu.

Türkiye'de, Mısır'da ve başka ülkelerde darbeleri destekleyen güçlerin, Tunus'un da demokrasisini hedef aldığını belirten Aktay, ancak Tunus halkının demokrasisine sahip çıktığını dile getirdi.

Tunus'un demokratik bir ülke olma yolunda ilerlediği için bir süre daha belki sıkıntı yaşayabileceğini kaydeden Aktay, ancak sonunda çok daha büyük bir selamete kavuşacağına inandığını sözlerine ekledi.

- Tunus'ta fiber optik ihalesi Türk firmanın oldu

Aktay ayrıca, Tunus'taki fiber optik ihalesinin bir Türk firması tarafından alındığını aktardı.

Söz konusu ihaleye ilişkin bilgi veren Aktay, şunları söyledi:

"Bir Türk firması, Tunus devletine ait telekom firması (Tunisia Internet Company) ve bir özel firmayla beraber bir konsorsiyum oluşturarak Tunus'taki fiber optik telekomünikasyon ihalesini aldı. Toplam hacmi 10 yıl kadar bir süre içerisinde tamamlanacak bu projenin toplam bedeli yaklaşık 1 milyar doları buluyor. Tunus'un ekonomik potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, bu çapta bir işin Türk müteahhidine, Türk yatırımcıya verilmiş olması, Türkiye'ye gösterilen önemin bir göstergesi."

Tunusluların kimi zaman dile getirdiği "Türkiye'nin Tunus'u sadece bir pazar şeklinde gördüğü" şeklindeki eleştirilerin söz konusu ihaleyle tersine çevrileceğine inandığını kaydeden Aktay, bu ihalenin aynı zamanda Türk iş adamlarının Tunus'taki ciddi yatırımlarının da bir göstergesi olacağını söyledi.

Aktay son olarak Türk iş adamlarının Tunus'ta fosfat, zeytinyağı ve turizm gibi alanlarda da ciddi katkılar yapabileceğinin altını çizdi.

"Tunus Afrika ve Avrupa'nın giriş kapısı"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :