Tüketici güven endeksinin artması

Tüketici güven endeksinin artması

TÜSODER Finans Komisyonu Üyesi ve AA Finans Analisti Memiş:- "Yaz aylarının gelmesiyle tüketici daha fazla çarşı pazara çıkar oldu. Alışverişler, yemekler ve seyahatler de bu rakamları destekledi"

SAKARYA (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Finans Komisyonu Üyesi ve Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti İslam Memiş, haziranda tüketici güven endeksinin artmasına ilişkin, "Yaz aylarının gelmesiyle tüketici daha fazla çarşı pazara çıkar oldu. Alışverişler, yemekler ve seyahatler de bu rakamları destekledi." dedi.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici güven endeksinin, haziranda bir önceki aya göre yüzde 1 arttığını, mayıs ayında 68,75 olan endeksin haziranda 69,43'e yükseldiğini anımsattı.

Mevsimsel etkilerin rakamların yükselmesinde etkili olduğunu vurgulayan Memiş, "Yaz aylarının gelmesiyle tüketici daha fazla çarşı pazara çıkar oldu. Alışverişler, yemekler ve seyahatler de bu rakamları destekledi. Yine düğün mevsimi etkisi. Türkiye'de mayıs ayı, düğün sezonunun yaşandığı en yoğun aylardan biri oldu. Düğün sezonunda alışverişlerin yoğun yaşanması, iç piyasa ekonomisine olumlu destek vermiş oldu." diye konuştu.

İslam Memiş, ramazan ayınının da tüketici güven endeksinin artmasında önemli rol oynadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Ramazan ayında gıda sektöründe ciddi hareketlilik yaşandığını gözlemledik. Tüketiciler yaza denk gelen ramazan ayını genelde dışarıda iftar açmak ya da sahura kadar gezerek geçirmek istediği için iç ekonomiye destek vermiş oldu. Büyüme rakamlarının olumlu gelmesinin de etkisi var. Türkiye, büyümede Avrupa birincisi oldu. Büyüme rakamlarının yüksek gelmesi, yurt içi piyasalarda dolar kurunun değer kaybetmesini, TL'nin değer kazanmasını sağladı. Tüketici, dolar kurundaki değer kayıplarını gördüğünde ekonomiye daha çok güveniyor ve harcamaktan korkmuyor."

- "Gelişmekte olan ülkeler arasında en iyisiyiz"

İşsiz sayısı beklentisi endeksinin söz konusu dönemde yüzde 2,4 artarak 70,64'e, tasarruf etme ihtimali endeksinin ise yüzde 9,9 artışla 24,55 değerine yükseldiğini aktaran Memiş, bu beklentiler karşısında çekimser olduklarını dile getirdi.

İşsizlik rakamlarının düşmesini beklemenin gerekli olduğuna işaret eden Memiş, "İşsizlik rakamlarının artışında, iç pazardaki durgunluğun etkisinin çok olduğunu düşünüyoruz. Yıl sonuna kadar işsizlik rakamlarında bir iyileşme beklemediğimizi belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.

Memiş, hane halkının tasarruf etme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu gözlemlediklerini ifade ederek, yaz aylarının tasarruf etme değil, harcama ayları olduğunu kaydetti.

Türkiye ekonomisinin, global ekonomilerden pozitif ayrışmaya devam ettiğine dikkati çeken İslam Memiş, "Gelişmekte olan ülkeler arasında en iyisi olduğumuzu söyleyebiliriz ancak eylül ayına kadar sürmesini beklediğimiz bu olumlu havayı avantaja çevirmek bizim elimizdedir. Döviz ve altın borcu olanların, bu fırsatları iyi değerlendirmesi gerekiyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :