TTSO Başkanı Hacısalihoğlu:

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu:

- "Güvenlik ve kayıt dışı ekonomi bakımından sorunlar yaratan, evlerin günübirlik kiraya verilmesi uygulamasının düzen altına alınması önemli bir çalışmadır"

TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, güvenlik ve kayıt dışı ekonomi bakımından sorunlar yaratan, evlerin günübirlik kiraya verilmesi uygulamasının düzen altına alınmasının önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.

Hacısalihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, evlerin günübirlik kiraya verilmesinin herkesin rahatsızlık duyduğu bir konu olduğunu belirtti.

Güvenlik açısından sakıncalı bir durum olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, "Sadece Trabzon için değil, Türkiye'nin her tarafında güvenlik açısından sakıncalı bir durum yaratıyordu. Geçmişte bunun önemli terör sorunlarından biri olduğunu gördük. Ahlak yönünden baktığımız zaman günübirlik evlerin kullanılmasında başka türlü sıkıntıların çıktığını da biliyoruz. Ayrıca bunlar kayıt dışı." ifadesini kullandı.

Hacısalihoğlu, günübirlik ev kiralamalarına, geçen günlerde yayınlanan 678 sayılı KHK ile artık sıkı kurallar getirildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Artık evlerde kalanlar için de ev sahipleri aynı otellerde olduğu gibi önce kayıt yapacak. Böylece isimler otellerin kullandığı bilgisayar sistemine giriş yapılacak, kimin kaldığı, saatine kadar bildirilecek. Bu tür kiralama yapanların iki ay içinde gerekli başvuruları yaparak kayıt altına girmesi gerekiyor. Günübirlik kiralanan evlerde kalanların isimlerini kayıt altına almayanlar ve kolluk kuvvetlerine bildirmeyenlere 10 bin lira ceza uygulanacak. Önemli olan bunların kayıt içine girmesidir."

Güvenlik ve kayıt dışı ekonomi bakımından sorunlar yaratan evlerin günübirlik kiraya verilmesi uygulamasının düzen altına alınmasının önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, bu evlerin kayıt altına alınmasıyla turizmdeki haksız rekabetin de önüne geçileceğine dikkati çekti.

Hacısalihoğlu, Trabzon'da yatırım yapan iş adamlarının, kayıt dışı konaklama işiyle de rekabet etmek zorunda kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Arap ülkelerinden uçaklar dolusu misafirler geliyor ama bakıyoruz ki otellerde bunlar yok. Araştırınca evlerde kaldıklarını gördük. Haksız rekabet oluyordu. Bakanlığımız bu konuyu düzeltti. Bakan'ımıza da teşekkürlerimizi bildirmek istiyoruz. Günübirlik kiralama yapan ev sahiplerinin hemen gerekli işlemleri tamamlayarak kayıtlı hale gelmesi gerekiyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :