"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Tasarıdan, Türkiye Varlık Fonu kurulmasıyla ilgili maddeler çıkarıldı; buna ilişkin düzenlemeler teklif olarak yeniden TBMM Başkanlığına sunuldu- Maliye Bakanı Ağbal: "Varlık Fonu düzenlemesinin müstakil kanun olarak yasalaşmasının daha doğru olacağını, b

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak illerinin kaldırılarak Yüksekova ve Cizre illerinin kurulması, terörle ilişkili belediyelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

"Torba tasarı"dan, verilen önergeyle, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin 9 madde çıkarıldı. Bu maddeler ayrı bir kanun teklifi olarak bugün TBMM Başkanlığına sunuldu.

Komisyon Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Sırrı Süreyya Bilgiç, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin teklifin komisyonda bir iki gün içinde ele alınacağını söyledi.

Bilgiç, ayrıca tasarının 10 ve 12. maddelerinin de geri çekileceğini açıkladı.

Geri çekileceği açıklanan 10. maddeyle, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içinde yapılmakta olan temapark ve hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve buraya gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların yer aldığı alanın bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesine 29 yıllığına tahsisi sağlanıyordu.

Tasarının 12. maddesi de tapuda kişiler adına kayıtlı iken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mahkemelerce orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapusu iptal edilerek verilen müsadere kararı gereğince Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetine alınan fabrika veya ticarethane niteliğindeki bina ve tesislerin üzerinde yer aldığı devlet ormanlarının tapu sicilindeki vasfı halihazır durumuna uygun olarak tahsis edilmesi ve orman tahdit sınırlarının da buna göre düzeltilmesini öngörüyordu.

- Muhalefetle anlaşma

"Torba tasarı" hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına yönelik düzenlemenin müstakil kanun olarak yasalaşmasının daha doğru olacağını, biraz daha iyileştirilebileceğini muhalefet partileriyle birlikte kararlaştırdıklarını bildirdi.

Muhalefet partileriyle, bu düzenlemenin, Meclis tatile girmeden yasalaşması konusunda prensipte mutabık kaldıklarını bildiren Ağbal, muhalefet partisi milletvekillerine olumlu yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti.

Tasarının, farklı konularla ilgili düzenlemeleri içerdiğini belirten Ağbal, 2023 vizyonu çerçevesinde öngörülen stratejik alanlara yönelik yeni bir teşvik sistemini hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

Ülkelerin, globalleşen dünyada farklı teşvik unsurlarını devreye soktuklarını dile getiren Ağbal, sağlanacak bütün teşviklerin şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Ağbal, "Global rekabetin gerektirdiği esnek, dinamik, rekabetçi teşvik sistemi Türkiye'ye kazandırılmış olacak." diye konuştu.

Cep telefonlarından hali hazırda Bakanlar Kurulu kararıyla 160 TL ÖTV alındığını, düzenlemeyle bunun kanuna konulduğunu belirten Ağbal, yeni bir artışın söz konusu olmadığını bildirdi.

Ağbal, tasarıdaki düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sürerken, Komisyon Başkanı Bilgiç, yarın çalışmalara devam etmek üzere toplantıyı kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :