TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

"Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki kabiliyetlerini duyurmayı, şirketlerin ve araştırmacıların küresel işbirlikleri geliştirmelerini sağlamayı ve teknoloji transferini gerçekleştirecek yabancı yatırımların önünü açmayı amaçlıyoruz"

ANKARA (AA) - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki kabiliyetlerini duyurmayı, şirketlerin ve araştırmacıların küresel işbirlikleri geliştirmelerini sağlamayı ve teknoloji transferini gerçekleştirecek yabancı yatırımların önünü açmayı amaçladıklarını belirtti.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği Bio Start-up Programı kapsamında ödüller, ABD'nin San Francisco kentindeki BIO Convention 2016'da Türkiye standının açılışında sahiplerini buldu.

Buradaki konuşmasında ödül alan girişimcileri kutlayan Hisarcıklıoğlu, TOBB’un 2015 yılında yeni teknolojilerin transferi ve yayılma hızını artırmak için başlattığı "İnovasyonKare (İnovasyon2) Programı"nı anlattı. Türkiye'nin, inovasyonun zenginleşmedeki önemini kavradığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Bundan sonra inovasyonun faydalarını konuşmaktan, inovasyon yapmaya geçmeliyiz. İnovasyonKare Programı’nı inovasyon yapmak üzere atılan adımları hızla artırmak için başlattık." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki kabiliyetlerini duyurmayı, şirketlerin ve araştırmacıların küresel işbirlikleri geliştirmelerini sağlamayı ve teknoloji transferini gerçekleştirecek yabancı yatırımların önünü açmayı amaçladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, BIO Start-up Programı ile seçilen genç bio-girişimcilerin, BIO Convention 2016’da dünyanın önde gelen uzmanlarından eğitim alma ve ürünlerini küresel platformda tanıtma imkanı bulduğunu ifade etti.

Yarışmada dereceye girenlerin sağlıktan enerjiye, plastikten tekstile birçok sektörde kullanım alanı bulan biyoteknoloji alanında Türkiye’nin yüz akı girişimcileri olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyanın teknolojik bir dönüşümden geçmekte olduğunu, küresel ekonominin yeni teknolojilerin etkisiyle yeniden şekillendiğini ve Türkiye’nin bu yeni sürece hızla adapte olarak zengin ülkelerle arasındaki gelir farkını kapatabileceğini belirtti.

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme stratejisinin en önemli bileşeninin, teknolojik sıçramayı gerçekleştirerek üretim ve ihracatta ileri teknolojinin payını hızla artırmak olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun için farklı sektörlerden gelen ama tamamı biyoteknolojik yöntemler kullanmaya başlayan şirketleri TOBB Biyoteknoloji Sektör Meclisi'nde bir araya getirdiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Meclis'in, Türkiye’de biyoteknolojinin uygulama alanının genişlemesi ve geliştirilmesi bakımından bir politika diyalog platformu olarak son derece önemli bir işleve sahip olduğunu da dikkati çekti.

TEPAV Direktörü Güven Sak, Türkiye’nin iki yıldır BIO Convention’a katılımın TOBB’un İnovasyonKare Programı çerçevesinde organize edildiğini ve etkinliğin ülke tanıtımı için en uygun platformlardan biri olduğunu kaydetti.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Celil Göçer ise Türkiye'nin biyoteknolojiye verdiği önemin, yüksek teknolojili yatırımları ülkeye çekme konusundaki kararlılığın bir göstergesi olduğunu belirtti.

TEPAV’ın başarılı Bio-Girişimci Ödüllerini, Diploid Biyoteknolojik Ürünler ve RF Sense Radyo Frekanslı Sensör Girişimi aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :