TİKA'dan Bosna-Hersek'te göçü engelleyecek istihdam projesi

TİKA'dan Bosna-Hersek'te göçü engelleyecek istihdam projesi

Ülkenin doğusunda patates üretiminin artırılmasına yönelik hayata geçirilen projeyle bölgedeki göçün durdurulması hedefleniyor

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Bosna-Hersek'in doğusunda patates üretiminin artırılmasına yönelik hayata geçirilen projeyle bölgedeki göçün durdurulması amaçlanıyor.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, ülkede, verim ve kalitesi azalan patates üretim sektörünün son yıllarda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalması üreticilerin büyük ekonomik kayıp yaşamasına neden oluyor.

Bu kapsamda, "Gıda ve Yaşam Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Patates Üretiminin Artırılması Projesi" ile ülkenin doğusundaki iç göç engellenerek tarımsal istihdam artırılacak.

Projeyle modern teknoloji aracılığıyla üretim, verim ve kalitenin artmasına paralel olarak gelirin artırılması, patates üreticilerinde pozitif ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi, tarımsal araştırma alanında Bosna-Hersek ve Türkiye'nin bilimsel kurumları arasında işbirliği kurulması hedefleniyor.

Türk patates çeşitlerinin kullanılmasıyla verim ve gelirleri artırıp, üretim kalitesi yüksek yeni patates tohum çeşitleri ve genotiplerinin tespit edilmesinin amaçlandığı proje çerçevesinde, bölgede yeni üretim teknolojileri ve çeşitlerine ihtiyacı tespit eden TİKA, bölgedeki ziraat fakülteleri ve araştırma kurumlarının finansal ve teknik destek ihtiyacının karşılanmasıyla Bratunac bölgesinde patates üretim çalışmalarına başlanmasını sağladı.

Projenin ilk aşamasında, Bratunac bölgesinde 3 ton patates tohumunun 10 dekar arazide demonstrasyon amacıyla ekimine başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ile Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirilen deneme ekimlerinde daha önce yapılmayan ekim öncesi ilaçlama gerçekleştirilerek patates üretiminden yüksek verim alınmasını sağlayan demonstrasyon alanında sulama sistemleri kuruldu.

Üç yıl sürecek projenin ilerleyen dönemlerinde ekilecek alan miktarının 20 hektara çıkartılması amaçlanıyor.

Bosna Hersek’te tarımsal kalkınma alanında çalışan akademisyenler, projenin ülkenin doğusundaki yerel halkın istihdam ve ekonomik kalkınmasını sağlayarak iç göçü engelleyeceğini belirtiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :