TGC ve Basın Konseyi üyelerinden adliye önünde açıklama

TGC ve Basın Konseyi üyelerinden adliye önünde açıklama

İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan grup, Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla tutuklanan ve soruşturma için ifadeye çağrılan gazetecilere de

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi üyesi bir grup, Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla tutuklanan ve soruşturma için ifadeye çağrılan gazetecilere destek vermek için açıklama yaptı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan gruptakiler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan ve ifadeleri alınmak üzere bugün savcılığa çağrılan gazeteciler Nadire Mater, Yıldırım Türker, Tuğrul Eryılmaz ve Faruk Balıkçı'ya destek verdi.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, meslektaşlarının savcılığa vereceği ifadenin sonucunu bekleyeceklerini belirterek, soruşturma kapsamında daha önceki tutuklama kararlarının hukuksuz olduğunu öne sürdü.

Olcayto, "Umarım ilk tutuklamalardan ders alınmıştır. Türkiye'de basına yapılan muamele iyi değil. Bundan acil olarak geri dönülmesi lazım." dedi.

Basın Konseyi Genel Sekreteri Zeynel Lüle de arkadaşlarının tutuklanmasından endişe duyduklarını kaydederek, "Biz içerideki arkadaşlarımızın dışarı çıkmasını talep ederken, başka arkadaşlarımızın içeri girmesinden endişe duyuyoruz. Tutuklanan arkadaşlarımızın bir an evvel bırakılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Açıklamaya, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, haklarında soruşturma başlatılan gazeteciler Mater, Türker, Eryılmaz ve Balıkçı ile gazetenin eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin de katıldı.

- Emniyet müdürlüğüne yönlendirildiler

Haklarında soruşturma açılan ve ifade vermek üzere adliyeye gelen gazeteciler, ifadelerinin daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde alınacağının belirtilmesi üzerine adliyeden ayrıldı.

Şüphelilerin avukatlarından Özcan Kılıç, soruşturma savcılığının, "ifadelerin bundan sonra emniyet müdürlüğünde alınacağını" bildirdiğini ve şüphelileri emniyete yönlendirdiğini söyledi.

- 3 kişi tutuklanmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yapılan yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 20 Haziran'da gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin, Prof. Dr. Şebnem Korur, Cengiz Boysay, Kemal Can, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün'ün ifadesini almıştı.

Önderoğlu, Nesin ve Korur'u, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk eden savcılık, Boysay, Can, Eliaçık ve Üstün'ü serbest bırakmıştı. Mahkemece sorgulanan Korur, Nesin ve Önderoğlu, ''terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı.

Hazırlanan 3 ayrı iddianamede, gazetenin genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya ile birlikte bu şüphelilerin, "suç işlemeye alenen tahrik etmek, suç ve suçluyu övmek ile terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 yıldan 14 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :