TEYAD’da “Eğitimin Rolü” konuşuldu

TEYAD’da “Eğitimin Rolü” konuşuldu

Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, “Medeniyet İnşasında Eğitimin Rolü” üzerinde durdu.

 

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD) nin Cuma sohbetlerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, “Medeniyet İnşasında Eğitimin Rolü” üzerinde durdu. İlk gelen ayetin “Oku!” olduğunu belirten Okumuşlar, okumanın metne anlam yüklemek olduğunu, Yaratan Rabb’imiz adıyla okumamız gerektiğini söyledi: Müslümanlar Mekke’ye geldiklerinde ellerindeki malzemeyle dört duvarı çevirerek bir mabet yaptıkları üzerinde duran Okumuşlar, birçok dünya medeniyetinin kendi inandıkları Rabb’lerinin yüklediği anlamalar doğrultusunda inandıklarını açıkladı.

İNSAN, KAİNATTA BİR ZERREDİR

Okumuşlar, eğitimin bir süreç olduğu için ilerleme kaydettiğini söyleyerek “İki günü eşit olan zarardadır.” Anlayışa sahip olunması gerektiği üzerinde durdu. “O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kıldı. Bol yağmurlar  yağdırdık, nehirleri de altlarından akar yaptık.”  âyetine  atıfta bulunan Okumuşlar, bize bu nimetleri verenin Allah olduğunu, isteğimiz dışında Rabb’imizin kölesi olduğumuzu, yaşayabilmek için nefes yoluyla hava aldığımızı ancak konuşmayı, harcamayı kendimiz seçebileceğimizi ifade etti.

EN MÜKEMMEL KÖLE PEYGAMBERİMİZDİR

Allah’a, bile bile eş değerleri tutmamamız gerektiğini belirttikten Okumuşlar; “En mükemmel köle peygamber efendimizdir. Peygamberlik elde edilmez, özel bir durumdur. Koyun ve domuz eti arasında Allah bize koyun eti yememizi uygun görmüştür. Biz koyun etini tercih ederek köleliği kabul ediyoruz” dedi. Konuşmasını bir örnekle açıklayan Okumuşlar, Arap ülkesine eğitim için giden genç ilk derste dersin İngilizce değil de Arapça olmasından dolayı okuldan ayrılmak istemesi karşısında Hristiyan olan hocanın “Senin peygamberin zorluklara nasıl göğüs gerdi, sen ise en küçük zorlukta yılgınlık gösteriyorsun.” demesi üzerine mahcup olan genç okulunu tamamlamaya karar verdiğini belirtti.

 SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ ALLAH BİZE GÖSTERİYOR

Herkesin eğitimden yana dert yandığını belirten Okumuşlar, çok katlı binanın taşıyıcı kolonlarının kesildiğini ancak 20. kattaki dairenin dayalı döşeli yapıldığını Beled suresindeki “Biz ona iki göz, bir dil, iki dudak vermedik mi; iki apaçık yolu göstermedik mi?” âyetiyle Allah’tan başkasına köle olmamamız gerektiğine vurgu yaptı. Okumuşlar; İnsanların dünyadaki çeşitli Müslüman toplulukların sorunlarına ilgi duyarken insanın yakınındakine sahip çıkmasını ve  merhametli olması gerektiğine dikkat çekerek “Kendimize yapılmasını istemediğimizi başkasına yapmamalıyız. Temelden bir inşaya ihtiyacımız var, yarının ne olacağını bilemeyeceğimiz için medeniyet inşasını eğitimle ortaya koymamız gerekir” dedi. TEYAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfi Ersöz ve İbrahim Arısu tarafından Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar’a günün hâtırasına dernek plaketi  takdim edildi.

 

Etiketler :