TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Taşınır Rehni Sicil Sistemi uygulamasından yararlanan esnafa yönelik bu tarz destekler her zaman olumlu olacaktır"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Taşınır Rehni Sicil Sistemi (TARES) uygulamasından en fazla esnafın yararlandığını belirterek, "Ekonominin en büyük ayağı olan esnafa yönelik bu tarz destekler her zaman olumlu olacaktır." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, kredi çekerken iktisadi değer taşıyan tüm varlıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan TARES uygulamasının esnafın krediye ulaşmasını kolaylaştırdığını bildirdi.

TARES uygulamasından 2 bin 740 esnafın yararlandığına işaret eden Palandöken, "Ekonominin en büyük ayağı olan esnafa yönelik bu tarz destekler her zaman olumlu olacaktır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 1 Ocak'ta başlatılan taşınır rehni uygulaması en çok esnafı rahatlattı. Kredi alırken işletmenin tamamının teminat olarak gösterilmesi zorunluluğunu ortadan kaldıran bu uygulama ekonomimizdeki dengesizlikleri de zamanla düzeltecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, kredi çekerken birçok varlığın rehin verilebileceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Taşınır rehni uygulaması iki esnaf arasında işleyebileceği gibi, taraflar birbirine mallarını rehin edebiliyor. Bu sistemle kredi alırken işletmenin tamamını teminat göstermek yerine birçok şey rehin kapsamına giriyor. Ticari hatlar ve plakalar, stok mallar, fikri ve sınai mülkiyet hakları, sarf malzemeleri, kira gelirleri ve ticari projeler, eldeki makineler rehin verilebiliyor. Bunların yanında çiftçi elinde olan ve ileride alacağı ürünü de rehin gösterebiliyor. Rehin verilen varlık türlerinde ilk 7 ayda 454 bin 77 adetle ilk sırada alacaklar kayda geçti yani vatandaş kredi çekebilmek için tahsil etmeyi beklediği alacağını rehin verdi. Bunu 37 bin 133 ile makine ve teçhizatlar, 10 bin 948 ile stoklar, 4 bin 630 ile hayvan varlığı, 3 bin 975 ile ticari plaka ve ticari hatta rehin işlemi takip etti."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :