TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Yeni yapılandırma kanununda esnaf ve sanatkarların prim borçları yapılandırıldı ancak uzun zamandır beklenen geriye dönük borçlanma çıkmadı. 1982-2000 arasında vergi kaydı olup Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayan esnaf ve sanatkarların mağduriyeti bulunmaktadır"

ANKARA (AA) - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yapılandırma kanununda esnaf ve sanatkarların prim borçlarının yapılandırıldığını ancak uzun zamandır beklenen geriye dönük borçlanmanın çıkmadığını ifade ederek 1982-2000 arasında vergi kaydı olup Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayan esnaf ve sanatkarların mağduriyeti bulunduğunu savundu.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 2015'te çıkarılan yasayla 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleriyle dondurulduğuna değinerek, 6645 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleriyle birlikte dondurulduğunu anımsattı.

Söz konusu sürelerin, esnaf ve sanatkarları ihya etmek istediğinde hem sürelerin tamamını ihya etmek zorunda kaldığını hem de son aya ilişkin Bağ-Kur sigorta primi dikkate alındığından altından kalkılamayacak bir borç çıktığını ileri süren Palandöken, şöyle devam etti:

"Bağ-Kur sigorta prim borcunun hesaplanmasında, borcun ait olduğu aya ilişkin prim tutarlarının dikkate alınması esnaf ve sanatkarlarımızın ödeme yapmasını kolaylaştıracaktır. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu da ihtiyaç kadar sigortalılık süresinin ihyasına izin verilmesidir. Esnaf ve sanatkarlar sigortalılık süresinin tamamının ihyasına zorlanmamalıdır."

Yeni yapılandırma kanununda esnaf ve sanatkarların prim borçlarının yapılandırıldığını ancak uzun zamandır beklenen geriye dönük borçlanmanın çıkmadığını belirten Palandöken, 1982-2000 yıllarında vergi kaydı olup, Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayan esnaf ve sanatkarların mağduriyeti bulunduğunu aktardı.

Son 2 yapılandırmada, ilk 2 yapılandırmada uygulanan yöntemin göz ardı edildiğini iddia eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu konu göz ardı edildiğinden dolayı yüz binlerce kişi, bu ödeme kolaylıklarından ve emekli olmalarından mahrum bırakılmıştır. Güncel rakamlarla aylık 613,24 lira olan ödeme rakamı silinen günlerin kısmi borçlanma hakkı olmadığından dolayı yüksek meblağlar tutmaktadır ve ilk başlarda avantaj olarak görünen silme işlemi zamanla Bağ-Kur'lu esnafımız için dezavantaj olmuştur. 'Esnafın borcu var.' diye silinen günlerini şimdi hiç ödenemeyecek duruma düşmesinden kurtarmak ve bu mağduriyetin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Bunun içinde yapılması gereken esnafın hem silinen borçlarını kısmi ödeme hakkı hem de yeni ödeme kolaylığı getirilmelidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :