Terör mağdurları konforlu bir yaşama kavuşacak

Terör mağdurları konforlu bir yaşama kavuşacak

Şırnak ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde, PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu evleri yıkılan veya kullanılamayacak durumda olan vatandaşlar için inşa edilen 10 bin 300 konut ve 700 iş yerinde, fiziki gerçekleşme yüzde 65'e ulaştı- Doğalgaza uyumlu

ŞIRNAK (AA) - EKREM PAYAN - Şırnak'ta terör mağdurları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) yaptırılan konutların tamamlanmasıyla konforlu bir yaşama kavuşacak.

Şırnak merkez ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde, terör örgütü PKK mensuplarının kazdıkları çukurlar, kurdukları barikatlar ve tuzakladıkları patlayıcıları infilak ettirmesi sonucu oluşan tahribatın giderilmesi için, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ olmak üzere ilgili kurumlarca başlatılan ihya çalışmaları, hızla sürüyor.

Başarılı operasyonlarla terörden arındırılan ilde, teröristlerin saldırıları sonucu evleri yıkılan veya kullanılamayacak durumda olan vatandaşlar için inşa edilen 6 bin 532 konut hak sahiplerine teslim edilirken, yapımı süren 10 bin 300 konut ve 700 iş yerinde fiziki gerçekleşme yüzde 65'e ulaştı.

Doğalgaza uyumlu, çevre düzenlemeleri, parkları, taziye evleri, alışveriş merkezleri ile son derece modern standartlarda yapılan konutların, 4 ay sonra hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Terör mağdurları, konforlu bir yaşama kavuşacakları konutların tamamlanmasını heyecanla bekliyor.

- Aktaş: "İstanbul, Ankara'daki konutların standardında olacak"

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 ve 2017'de terörün, başta kent merkezi olmak üzere Cizre, Silopi ve İdil ilçelerine büyük zarar verdiğini belirterek, devletin bu zararları hızla karşılamak için büyük kaynak aktardığını söyledi.

Terör örgütü PKK'nın tuzakladığı patlayıcıları infilak ettirmesi sonucu il genelinde yaklaşık 8 bin konut ve iş yerinin zarar gördüğünü dile getiren Aktaş, "Bunlardan, onarılması mümkün olan 35 bin civarındakinin hasar bedelleri, vatandaşa onarımı için nakit ödendi. Onarılma şansı olmayan yaklaşık 14 bin konut ve iş yeri de yıkıldı. Küçük ölçekli hasarlara ilişkin ödeme, nakit olarak hak sahiplerine yapıldı. Büyük hasarlı olan yaklaşık 11 bin konut ve iş yerinin yapımı devam ediyor." dedi.

Aktaş, konutların 10 bin 300'ünün ihalesinin yapıldığını ve inşasının sürdüğünü, inşaatların yüzde 65'inin tamamlandığını kaydetti.

Şırnak merkezde 9 noktada 5 bin 731 konut ve 314 iş yerinin yapımında sona gelindiğini anlatan Aktaş, "Konutların büyük kısmı TOKİ tarafından yapılıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası'nın da inşa ettiği konutlar var. Konutlarımız son derece sağlıklı, modern şartlarda yapılıyor. Bunların bir kısmında vatandaşlarımız yerleşti, oturuyor. İstanbul, Ankara'daki konutların standardında olacak. Kanaatimiz 3-4 aya kadar hepsini tamamlayıp, hak sahiplerine teslim etmiş olacağız." şeklinde konuştu.

Aktaş, terör mağduru vatandaşlara, yıkılan evlerinin metrekaresine göre konut verileceğine dikkati çekerek, bu doğrultuda konutların 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak yapıldığını belirtti.

Şırnak'a doğalgazın, kasım ayı gibi verilmeye başlanacağını ifade eden Aktaş, bu nedenle konutların tamamının doğalgaza uyumlu yapıldığını dile getirdi.

- Uluer: "Devlet yaralarımızı hızla sarıyor"

Terör saldırılarında evi yıkılan vatandaşlardan Tahsin Uluer, çok büyük acılar çektiklerini belirtti.

"Devlet yaralarımızı hızla sarıyor" diyen Uluer, kendileri için yapılan konutları gezdiklerini, çok beğendiklerini aktardı.

Uluer, "Eski evlerimizde bir yangın ve acil bir hasta olduğunda, sokak ve caddelerin dar olmasından dolayı itfaiye ve ambulanslar girmekte zorlanıyordu. Bu yeni yapılan konutların önleri geniş. Devlet yaralarımızı hızla sarıyor. Güzel dairelere kavuşuyoruz. Bu yönden çok mutluyuz, sevinçliyiz. Allah devletimize zeval vermesin, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Emin Yürek de, konutların kendilerine teslim edilmesini heyecanla beklediklerini söyledi.

Örnek daireleri gezdiklerini, çok beğendiklerini anlatan Yürek, "Devletimize terör saldırılarında yaşadıklarımızdan sonra bize sunduğu bu konutlardan dolayı teşekkür ediyorum. Öyle görünüyor ki konutlara yerleşmemizle bizi daha lüks ve konforlu bir hayat bekliyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :