TBMM'de bu hafta

TBMM'de bu hafta

Yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor- Meclis tatile girmeden, yatırım ortamının iy

TBMM (AA) - Meclis, Ramazan Bayramı nedeniyle bir hafta ara verdiği yoğun mesaisine devam edecek.

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor.

Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak. Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.

Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.

Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancılara çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek.

Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlık tarafından başvurusu uygun görülen yabancılara "Turkuaz Kart" verilecek.

Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek.

Çalışma izni olmaksızın; bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 TL, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 TL, yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin TL idari para cezası verilecek.

Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları Bakanlık tarafından verilen izinle çalışabilecek. Çalışma izni alan yabancı uyruklu mühendis ve mimarlar, Türkiye'de bir aydan fazla kaldıkları takdirde ihtisaslarına en yakın odaya müracaatla geçici aza olarak kayıt olacak.

Genel Kurul bu hafta, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nı yasalaştırmak için salı, çarşamba ve perşembe günlerinin yanı sıra cuma günü de çalışacak.

- Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tasarı

Bu tasarının yasalaşmasının ardından, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.

Tasarıya göre, mahkeme, iflasın ertelenmesi talebinde bulunulması üzerine, yönetim organının yerine geçmesi için mesleki ve teknik yeterliliğe sahip kayyım atayacak. Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.

Hayat sigorta süresi en az 10 yıl veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden müstesna olacak.

Hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar ve emeklilik hakkı kazananlar, toplu para almak yerine tasarruflarını 10 yıl ve üzeri tek primli gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemeler verginden muaf olacak.

Doğal afetler ile tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayıplara uğrayan işverenler ile sigortalıların, süresi dolmuş borçları bir yıla kadar ertelenebilecek.

Tasarı, "varlık barışını" da kapsıyor. Yurt dışındaki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin 31 Aralık 2016'ya kadar bildirilmesi halinde, bu kıymete vergi incelemesi ve soruşturma yapılmayacak.

Karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek.

Bu iki tasarının ardından henüz Meclis'e sevk edilmeyen, çeşitli bakanlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarı da yasalaştırılarak tatile girilmesi planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :