TBMM İçtüzüğü değişiyor

TBMM İçtüzüğü değişiyor

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen TBMM İçtüzük değişikliği teklifiyle, Genel Kurulda tasarı ve tekliflerin maddeleri ile verilen önergeler üzerindeki yoklama istemi kaldırılıyor

TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu, TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifinin, "yoklama" başlıklı 6. maddesini kabul etti.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Anayasa Mahkemesinin, objektif değerlendirme yapması halinde bu maddeyi iptal edeceğini savundu.

Erkek, Genel Kurulda milletvekillerinin belli oranda bulunmasının, milli iradeye saygı olduğunu ifade etti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bu maddeyle milletvekillerinin itibarının düşürüldüğünü öne sürerek, "Milletvekilleri millet adına karar verirken Genel Kurul çalışmalarında olmamasını sağlıyorsunuz. Bu madde geçerse kaç AKP milletvekilinin Genel Kurulda olduğunu tespit edeceğiz." dedi.

AK Parti ve MHP'nin, kıyafetle uğraşan parti konumuna geldiğini savunan Atıcı, kıyafetle uğraşmanın az gelişmişliğin göstergesi olduğunu söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, teklifteki 18 maddenin, "ferman padişahındır" maddeleri olduğunu öne sürdü.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın, "2010 yılına kadar bütün iktidarın milletvekilleri kürsüde, televizyonlarda 'hoca efendi' diye, 'bitsin bu hasret, gelsin' diyerek, ağlayanlar oluyordu. FETÖ ile iç içe olan, dalkavukluk yapanlar, zamanında neredeyse her yerini öpen insanlar şimdi utanmadan, 'CHP FETÖ ile iş birliği yapıyor' diyor. Haddinize değil. Bu yalancılıktır, terbiyesizlik, ahlaksızlıktır." sözlerine, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, "Burası hakaret makamı değil." diyerek tepki gösterdi.

Komisyon sözcüsü, AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, "İyi niyetli değilsiniz. ", Komisyonun katip üyesi, AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da "Temiz dile gelin." sözleriyle karşılık verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, içtüzükte illa bir değişiklik yapılacaksa, cinsiyetçi söylemin, nefret söyleminin cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

- "Aksayan futbolcu gibidir"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifle, Meclisi açarken 184 milletvekili, tasarının maddelerine geçerken 184 ve en sonunda da 184 milletvekili arandığını anımsatarak, "(Ama arada, buradan kaybolalım... Bir başka denetime takılmazsa 50 kişiyle de olur) Anayasaya aykırı iş yapamazsınız. Maddelerde açık oylamayı da kaldırıyorsunuz, açık oylama yaptığınızda 184'ün altında oylama yaptığınız ifşa olmasın diye. Anayasayı ihlal etmeyi kafaya koymuşsunuz, çoğunluk oyuyla anayasaya aykırı bir değişiklikle mümkün kılmaya çalışıyorsunuz." dedi.

AK Parti'de metal yorgunluğu bulunduğunu öne süren Özel, Genel Kurulda 184 milletvekili bulunamayıp, anayasanın ihlal edildiğini savundu. Bir iktidar partisinin, "Siz de 20 kişi tutup yoklama istiyorsunuz, sonra gidiyorsunuz." demesinin, yönetememenin tescili olduğunu söyleyen Özel, "Bir parti, karar yeter sayısı ve toplantı yeter sayısını bulmada aksıyorsa, bu maçın 80. dakikasında yavaş yavaş aksayan futbolcu gibidir, bir sonraki maçta lif atar, sakatlanır. Toplantı ve karar yeter sayısı aranması, muhalefete verilen denetim imkanıdır, hiç umulmadık yerde umulmadık işlevler görür. " diye konuştu.

Kabul edilen 6. maddeye göre, başkan birleşimi açarken tereddüde düşerse yoklama yapacak. Teklif, Genel Kurulda tasarı ve tekliflerin maddeleri ile verilen önergeler üzerinde yoklama isteminde bulunulmasını kaldırıyor. En az 20 milletvekili, ayağa kalkarak veya önerge vererek, görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında, işaretle oylamaya geçilirken yoklama isteyebilecek.

Yoklama, elektronik oy düğmelerine basmak veya imzalı pusula vermek suretiyle yapılacak. Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil edilecek. Yoklama sonucunda, üye tamsayısının en az üçte birinin mevcut olmadığı anlaşılırsa, oturum en geç bir saat sonrasına ertelenebilecek. Bu oturumda da toplantı yeter sayısı yoksa, birleşim kapatılacak.

Tasarının görüşmelerine, verilen yemek arasından sonra devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :