TBMM İçtüzüğü değişiklik teklifi

TBMM İçtüzüğü değişiklik teklifi

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu: "Meclis'te ifade özgürlüğünün tamamen yok edilmesi ve çoğunluk tahakkümünün yasallaşmasının adımıdır" - "Parlamentoyu istedikleri forma getirmek ve tüm engelleri yok etmek istiyorlar"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM İçtüzük değişikliği teklifine ilişkin, "Meclis'te ifade özgürlüğünün tamamen yok edilmesi ve çoğunluk tahakkümünün yasallaşmasının adımıdır." dedi.

Kerestecioğlu, TBMM İçtüzüğüne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklifi, AA muhabirine değerlendirdi.

İçtüzük değişikliği teklifini, "herkes sussun ben konuşayım" olarak değerlendirdiklerini belirten Kerestecioğlu, teklifin, muhalefetin tamamen susturulması olduğunu savundu.

"Nasıl ülkede ifade özgürlüğü yoksa parlamentoda da ifade özgürlüğünün olmaması anlamına gelen bir AKP-MHP dayatmasıdır." ifadesini kullanan Kerestecioğlu, teklifte yer alan maddelerin neredeyse hepsine karşı çıkmış olan bir partinin şu anda sadece "yedeklenmiş" durumda olduğunu savundu.

- "Tüm engelleri yok etmek istiyorlar"

"Bu bir milliyetçi cephedir. Bu teklif de koalisyonun içtüzük değişikliğidir." diyen Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

"Topluma, anayasa değişikliğinin dayatılması gibi şimdi de bunun garanti altına alınması için Erdoğan'dan gelen talimatla yapılan bir değişikliktir. Meclis'te ifade özgürlüğünün tamamen yok edilmesi ve çoğunluk tahakkümünün yasallaşmasının adımıdır. 'Anayasanın ilk dört maddesine aykırı beyanda bulunanlar' şeklindeki teklifin 15. maddesi kabul edilirse, AKP-MHP koalisyonu, 82 darbe anayasasını eleştiren herkesi cezalandıracak. Bu maddenin gerekçesinde, 'anayasa ve devlet ruhundan' bahsedilmiş ama aslında bu Kenan Evren'in ruhudur. Parlamentoyu istedikleri forma getirmek, tüm engelleri yok etmek istiyorlar."

Teklifte, kanunların özensiz şeklide hazırlanmasının önüne geçilmesi ve komisyon çalışmalarının verimli yapılmasına dair hiçbir şeyin söylenmediğine işaret eden Kerestecioğlu, konuşma ve talep usullerinin kısıtlanması ile döviz ve pankartların yasaklanmasının ise Meclisi, parlamento işlerinden çıkarıp bir noterlik konumuna iteceğini öne sürdü.

Filiz Kerestecioğlu, teklifin görüşmelerinin yapılacağı komisyon toplantısına katılıp katılmayacaklarına, partisinin ilgili kurullarında değerlendirildikten sonra karar verileceğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :