TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)- "Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun bunun bedelini mutlaka ödemeliler"- "Önümüzde çok kritik bir dönem olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu dönemi soğukkanlılıkla, devletin vakarına ve ciddiyetine yakı

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun bunun bedelini mutlaka ödemeliler." dedi.

Darbe girişimi nedeniyle olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Kılıçdaroğlu, Meclis'e düşen tarihi bir sorumluluk bulunduğunu, hep birlikte cumhuriyet ve özgürlükçü demokrasi bağlamında cepheyi genişletmelerinin gerektiğini söyledi. Dolayısıyla benzer olayların tekrarlanmaması için herkesin bu tarihi sorumluğun gereğini yerine getirmesinin zorunlu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu darbe girişimi bize şunu açık ve net gösterdi; bu darbe girişimini parlamenter demokratik sistemimizin önlediğini de unutmamamız gerekiyor. Bu, parlamenter demokrasi geleneğimizin bize kazandırdığı bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak da hepimizin ortak görevidir. Darbenin bastırılması ayrıca parlamenter demokratik sistemimizin ulaştığı olgunluğu da göstermektedir. Ayrılık yok, gayrılık yok. Demokrasi konusunda sonuna kadar birlikte mücadele var. Bu, parlamenter demokrasi sistemimizin olgunluğunu gösteren, hangi noktaya ulaştığımızı gösteren en önemli olaydır, Türk siyasi tarihinde." diye konuştu.

İleride bu darbe girişimi nasıl önlendi diye tarihçilerin oturup araştıracağını kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu ülkede korkusuz, demokrat ve özgürlükçü kalmış bir medyamız var. Her türlü eziyet ve yasağa rağmen özgürlüğünü korumaya çalışan medya, darbecilerin yolunu kapattı, özgürlüğün yolunu gösterdi. Dün televizyonlarımızın başında otururken bu gerçeği hep beraber gördük. Hem de hepimizin gözleri önünde, canlı yayında medya dün halkın doğru bilgelendirilmesini sağladı. Halka direnme hakkını kullanma konusunda cesaret verdi. Medyaya bu bağlamda yürekten teşekkür ediyorum. Neden medya özgürlüğü diye ısrarla ama ısrarla söylerdik. Medya özgürlüğü, çağdaş demokrasilerde yasama, yargı ve yürütmeden sonra 4. büyük güç. Artık bu gücün hepimizin önünde olduğunu de hepimiz bilelim.

Yalnız eklemek zorundayım; siyasi partilerin darbe karşısında gösterdiği ortak tavır Cumhuriyet'e ve demokrasiye bağlılık konusunda özeleştiri yapma fırsatını da bize sunar. Çünkü demokrasi geliştikçe Türkiye, dünyanın saygın ülkelerinden biri olacaktır. Bu konuda en ufak bir endişemiz yok. Bu darbe girişimiyle ilgili olarak her siyasi partinin oturup bir özeleştiri yapması tarihin zorunlu kıldığı bir durumdur, bir sorumluluktur. Her türlü darbeye karşı olmak bu Parlamento'nun görevidir. Darbecinin kimliği ve amacı ne olursa olsun teröre karşı nasıl ortak tavır koyuyorsak, bir tepki gösteriyorsak demokrasi üzerindeki vesayete karşı da ortak tavır, ortak hedef koymalıyız ve mücadele etmeliyiz. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmemeliyiz, Madem ki milletin takdiriyle buraya geldik, madem ki milletin oyu çok değerlidir, madem ki milli irade çok değerlidir; demokrasi üzerinde kim olursa olsun, makam, mevkisi ne olursa olsun, rütbesi ne olursa olsun, demokrasi üzerindeki vesayete bu parlamento asla izin vermemelidir, vermeyecektir de bundan sonra."

-"Kim adaletten saptıysa hukukun içinde yargılayacağız"

Korumaya yemin ettikleri demokratik, laik, sosyal hukuk devleti bütün bu sorunların çözüm anahtarı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Dün burada her partiden milletvekilimiz el ele, yan yana mücadele ettiler. Büyük saldırılara karşı birlikte göğüs gerdiler, patlayan bombalar altında demokrasiye sahip çıktılar. Yarın da hepimiz ortak akılla, uzlaşı kültürü içinde Türkiye'nin sorunlarını çözmek için birlikte çalışmak zorundayız. Bu bizim halkımıza vereceğimiz vaadedeceğimiz güzel bir olaydır. Yaşadığımız tüm sorunları, tam demokrasi daha fazla özgürlük ve adalet içinde çözebiliriz. Çünkü özgürlüklerin kısıtlanması, adaletin tek taraflı hale getirilmesi ve demokrasiden taviz verilmesi sorunların çözümü değil, sorunların kendisidir. " dedi.

Demokrasiye yönelen her tehdidin Türkiye'ye yönelen bir tehdit olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bunu da asla unutmamaları gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun bunun bedelini mutlaka ödemeliler. Önümüzde çok kritik bir dönem olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu dönemi soğukkanlılıkla, devletin vakarına ve ciddiyetine yakışır anlayışla, yani hukuk içinde kalarak atlamamız gerekmektedir. Devletin vakarına saygı göstereceğiz, o anlayışta olacağız, hukuktan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü devlet hukuk içinde devlettir. Adalet mülkün, yani devletin temelidir. Kim adaletten saptıysa hukukun içinde yargılayacağız. Önyargılardan uzak adalete teslim edeceğiz. Devletin saygınlığına ve vakarına düşen de budur. " diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, saldırılar sırasında hayatını kaybeden bütün vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve millete de başsağlığı diledi. Halk arasında gerilimi tahrik ve teşvik edici üslup ve girişimlerden kaçınılması gerektiği vurgusuyla Türkiye'nin bir daha böyle acı günler yaşamamasını dileyen Kılıçdaroğlu, yüce meclisi demokrasi dileğiyle selamlayarak konuşmasını tamamladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :