TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, süt üreticilerinin sorunlarıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, süt üreticilerinin sorunlarıyla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine CHP, önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yanlış politikaların tarım ve hayvancılıkta ülkenin ithalata bağımlı hale gelmesine neden olduğunu belirterek, "Devlet et mi satar, süt mü satar?" anlayışının olumsuz sonuçlarının görülmeye başlandığını anlattı.

Süt fiyatının 1,7 kuruş olduğunu, bazı kentlerde 95 kuruşa kadar indiğini savunan Gaytancıoğlu, üreticilerin zararda olduğunu, ülkenin ithala bağımlı olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, ithalata rağmen et fiyatlarının düşmediğini savunarak, "yandaşları korumak amacıyla" ithalat yapıldığını öne sürdü.

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, süt üretiminde kooperatifleşmenin önemli olduğunu, pazarlamanın devlet tarafından denetlenmesi gereğine işaret ederek, yaz ve kış fiyatlarının farklı olmasının da engellenmesinin şart olduğunu söyledi. Devletin süt tozuna destek verirken, üreticiyi desteklemediğini savunan Haberal, "Kaliteli ürün daha fazla desteklenmeli." dedi.

Öneri lehinde konuşan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da "Son yıllardaki kriz ve savaş ekonomisi, hayvancılıkta da ciddi sorunlara yol açmıştır. Çiğ süt üretimi arttı ama tüketim ve ihtiyaç fazlası ürünlerin ihracatı artmadı. Dövizle birlikte yem fiyatları arttı ama süt fiyatları düştü. 2008 koşullarına geri dönüldü. Üretici yem alamaz, hayvanını besleyemez duruma düştü." diye konuştu.

Yıldırım, Fırat Kalkanı harekatının devam ettiğini, Hükümetin yaşanan gelişmelerle ilgili Meclise bilgi vermesi gerektiğini belirterek, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Kaygılarımızı muhataplarımıza ilettik' diyor. Kaygılarınızı ilettiğiniz muhataplarınız kimlerdir? Askerleri dün vuran gücü biliyorsunuz ama açıklamıyorsunuz. Muhatap Suriye rejim güçleri mi, Rus uçakları mı, DEAŞ mı?" diye sordu.

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, süt ve süt tozu alımı yapıldığını, okul sütü projesi geliştirildiğini, damızlık üretiminin geliştirileceği havzaların belirlendiğini anlattı.

Konuk, "Sütteki sorunlar, fiyat rekabeti ve ürün kalitesidir. Bu sorunları aşmak için hayvan başına süt verimini ve sürü kalitesini artırmalıyız. Bu sabırla uygulanması gereken bir programdır, Hükümet buna ilişkin önemli adımı attı. Herkesin kafasına göre yaptığı damızlık ithalatı kaldırılarak, ülke koşullarına uygun cinsler getirilecek. Bunun sonuçlarını orta vadede almaya başlayacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP grup önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler