TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, Türkiye'deki kayıp sığınmacı çocuklara ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, "Türkiye'deki kayıp sığınmacı çocukların akıbetlerinin araştırılması, terör örgütleri tarafından kaçırılan ya da kandırılanların tespit edilmesine" ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine CHP, grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2015'ten bugüne kaçak yollarla Avrupa'ya gitmek isterken insan kaçakçılarının eline düşen çocuk sayısının yarım milyondan fazla olduğunu belirtti.

İlgezdi, mülteci çocuklar konusunda denetim mekanizmalarının sağlıklı kullanılamadığını ifade ederek, Türkiye'de kaybolan çocukların akıbetini sordukları zaman yanıt alamadıklarını bildirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli ise çocuklarla ilgili her türlü çalışmanın kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayarak, terör örgütü DEAŞ'ın sadece çocukları kullanmadığının, bütün dünyada çok farklı özelliklere sahip insanları sosyal medya ile kandırabildiği ve onları çatışma bölgelerine çekebildiğinin herkesin bildiği bir gerçek olduğunu anlattı.

Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede özel çalışmalar yaptığını anımsatan Benli, DEAŞ'a katılmak için Türkiye'ye 98 farklı ülkeden yaklaşık 4 bin kişinin geldiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Benli, şöyle devam etti:

"Sadece DEAŞ değil, özellikle PKK ve PYD, terör eylemlerinde çocukları kullanıyor. PKK'nın çocukları bizatihi kaçırarak dağa çıkardığı ya da onları kandırarak ellerine silah verdiği, birçok uluslararası örgütün tespit ettiği bir husus. PYD'nin durumu da farklı değil. PYD, 12 yaşındaki çocukları kaçırıyor. Bu noktada bütün terör örgütlerinin çocukları suistimal etmelerini, onlar üzerinden rant elde etmelerini engellemek üzere Türkiye zaten pek çok çalışma gerçekleştiriyor."

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, çocukların sağlıklı gelişebilmesi için güvenli bir ortamda yaşaması ve devlet tarafından korunması gerektiğini vurguladı.

Kayıp çocuklara ilişkin istatistikleri paylaşan Depboylu, "Mülteci çocuklar da bizim çocuklarımız gibi kayboluyorsa, durumu iyice değerlendirip yapacaklarımızı planlamamız gerekiyor. Kaybolan her çocuk istismar mağdurudur, yaşamı tehlikelidir. Çocukların bir çoğunun çeteler tarafından ve terör örgütlerince kullanılmak üzere kaçırıldığının bilgisine sahibiz. Bu çocuklar suça alet edilmekte, itilmektedir." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, kayıp sığınmacı çocukların derdinin herkesin derdi olduğunu belirterek, "Rakamlara bakıyoruz. Biz 3 milyonu aşkın sığınmacının olduğu bir bölgede, yüzde 54'ten fazlasının çocuk ve genç olduğunu kabul ettiğimiz zaman görev ve sorumluluk tanımlarımızın çok daha fazla olduğunu görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynarca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çocuklar için ve tüm sığınmacı çocuklar için aynı hassasiyeti gösterdiğine işaret etti.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :