TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

10 Kasım dolayısıyla Genel Kurul'da saygı duruşunda bulunuldu- TBMM Başkanvekili Aydın:- "Dünyanın ve tarihin takdirini kazanmış bir büyük lider olarak ülkenin ve milletin en zor şartlarında istiklal ve istikbali için mücadele etmiş ve başarıya ulaşmış ol

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Dünyanın ve tarihin takdirini kazanmış bir büyük lider olarak ülkenin ve milletin en zor şartlarında istiklal ve istikbali için mücadele etmiş ve başarıya ulaşmış olan Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha saygıyla anıyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Aydın, Cumhuriyetin kurucusu ve Meclisin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78. yılı olduğunu anımsatarak, Genel Kuru'u bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Aydın, saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, "Dünyanın ve tarihin takdirini kazanmış bir büyük lider olarak ülkenin ve milletin en zor şartlarında istiklal ve istikbali için mücadele etmiş ve başarıya ulaşmış olan Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha saygıyla anarken tüm silah arkadaşlarını, gazilerimizi ve şehitlerimizi de rahmet ve minnetle yad ediyorum." diye konuştu.

Gündem dışı söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kahraman bir komutan, seçkin bir inkılapçı ve büyük bir devlet adamı vasfıyla kendini Türk milletinin varlığına ve istikbaline adadığını belirtti.

Akçay, "Ümitsizliği ve türlü belaları tarihe gömmüş, Türk milletinin engin tarihindeki asaleti ve bağımsız yaşama ülküsünü üstün bir mücadele azmiyle gelecek yüzyıllara taşımıştır. Milli ruha öncülük eden büyük kahraman Atatürk, Türk milletinin çağlar aşan kudretinin sırrını alevlendirmiştir. Atatürk, ufkumuzu aydınlatan bir kutup yıldızıdır." ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün, uzun süren savaşlardan yorgun çıkan milleti ortak değerler etrafında birleştirerek, çağdaş medeniyet ülküsüne yönelttiğini belirten Akçay, şunları söyledi:

"O, aynı zamanda, Türk milletinin emperyalizme karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin bayraktarlığını yaparak mazlum milletlerin umut ışığı, heyecan ve ilham kaynağı olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin medeniyet yürüyüşünde Türkiye'yi sadece bir ana vatan görmekle kalmamış, inkılaplarıyla, gerçekleştirdiği atılımla Türk milletinin çağlar aşan ülküsünü genç cumhuriyetle hayata geçirmiştir. Atatürk'ün eserlerini, millet iradesine dayanarak gösterdiği üstün basireti küçültmeye, sulandırmaya ve bu yolla cumhuriyetin temellerini bozmaya yeltenenlere en iyi cevabı yine büyük Türk milleti verecektir."

"Bugün Atatürk'ü anmak şanlı ecdadımıza karşı bir görevimiz olmakla birlikte, Türk milletini ve Türk devletini esaret altına alarak yok etmek isteyen dâhili ve harici bedhahlar için de kesin bir ihtardır." diyen Akçay, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı, Türk milletinin bir evladı olmaktan gurur duyan herkesle bugün Atatürk'ün aziz hatırasında bir kez daha buluşuyoruz. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, devletimizin ilelebet payidarlığını daima yüksekte tutacağız. Atatürk'ü anlamak ve anlatmak için 'Ne mutlu Türk'üm diyene' seslenişini tek yürek ve tek sesle haykıracağız."

- "Rüyamda gördüm"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, akşam rüyasında Atatürk'ü gördüğünü ve kendisine "Kurtuluş Savaşı'nda beraber savaştığı ve sonradan 'efendi' unvanıyla ödüllendirdiği çiftçileri" sorduğunu aktardı.

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"(Sevgili Atam, efendin gerçekten zor durumda) dedim. 'Hele son on üç yıldan beri Türkiye'yi yöneten bir iktidar var, efendiyi ezdi geçti.' dedim. 'Adalet ve kalkınma dediler ama çiftçiye adaletli davranmadılar, çiftçinin yasayla hak ettiği gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'ini bile efendiye çok gördüler, bunun hep yarısını verdiler.' dedim. Ama merak etme, yattığın yerde rahat uyu sevgili Atam. Senin kurduğun bir parti var ya, o 'efendi'yi çok seviyor ve çok önemsiyor. O parti yeniden senin çiftçini efendi yapacak. Çünkü o parti üreten bir Türkiye istiyor, hakça bölüşen bir ülke istiyor. Çiftçinin alın terinin yerde kalmasını istemiyor."

- "Her şeyden önce bir insandı"

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Gaytancıoğlu'nun eleştirilerini anımsatarak, "1923'ten bugüne kadar Türkiye'de çok iktidarlar geldi ve bu iktidarlar içerisinde, özellikle 2002-2016 yılları arasında AK Parti, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.' diyenlere ithaf ediyorum, 10 defa seçim kazandı. Millet senin yolunda Atam. Kimin kendisine hizmet ettiğini biliyor ve onu da iktidar yaparak 'Bana hizmet et.' diyor. O millete teşekkür ediyorum. Bu sözler de size kapak olsun." ifadesini kullandı.

Tarihi şahsiyetleri bekleyen en önemli tehlikelerden birinin doğru anlaşılmamak veya doğru anlaşılma yollarının tıkanması olduğunu anlatan Özdağ, "Tarihe nefret zemininde bakarsanız hiçbir şey göremezsiniz. İyi işler yapmış bir insanın hataları onun değerini düşürmeyeceği gibi başka bir şahsiyetin istisnaileri de onu ibra etmeye yetmez." diye konuştu.

Gazi Mustafa Kemal'in hayatını, yaşadıklarını, yaptıklarını sadece 1919 sonrasıyla algılamanın kendisine yapılacak en büyük haksızlıklardan biri olduğunu vurgulayan Özdağ, şu görüşlerini paylaştı:

"Atatürk iyi işler yapmış ama her tarihi şahsiyet gibi zaman zaman da eleştirilmiş olan bir büyük devlet adamıdır. Cumhuriyet Dönemi'nin en çok konuşulan, en çok anlatılan kişisi olmasına rağmen aynı zamanda en az anlaşılan kişisidir, çünkü onu anlatanlar onu anlatmak yerine ya kendi vehimleriyle yonttukları hayali bir kişiyi anlatmışlar ya da etrafında dokunulmaz olan alan oluşturarak anlaşılmasına mani olmuşlardır. Eleştirel bir gözle anlatılmayan hiçbir tarihi şahsiyet gerçek manada anlaşılmış sayılmaz çünkü bilinen kaidedir, eleştirilemeyen kutsallaştırılır, kutsallaştırılan da eleştirilemez. "

"Atatürk nevi şahsına münhasır, milletine sevdalı, yaşadığı çağın eğilimlerini iyi okuyan, itikaden Müslüman, cesur, kararlı ve bir devlet adamıdır." ifadelerini kullanan Özdağ, şöyle devam etti:

"Mustafa Kemal'in çok üstün meziyetleri vardı ama zaafları da vardı, doğruları vardı ama hataları da vardı, cüret ve cesareti vardı ama korkuları da vardı, alkışlanacak, taklit edilecek yönleri vardı ama eleştirilecek yönleri de vardı, sert yumruğu vardı ama müşfik bir kalbi de vardı çünkü o her şeyden önce bir insandı."

Milletvekilleri de yerlerinden söz alarak, 10 Kasım'la ilgili birer konuşma yaptı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :