TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, vefatının 13. yılında anıldı

TBMM (AA) - Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 13. yılında TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve siyasi parti grup temsilcileri tarafından anıldı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Hamzaçebi, bugün bağımsız Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı, bilge insan, sadece bir siyaset adamı değil, aynı zamanda düşünce insanı Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 13'üncü yılı olduğunu belirterek, İzzetbegoviç'i saygıyla ve rahmetle andı.

Bugün aynı zamanda 19 Ekim Muhtarlar Günü olduğunu anımsatan Hamzaçebi, "Muhtarlık, yaklaşık 200 yıldır demokrasinin temel bir kurumu olarak Türkiye'de var. Muhtarlar seçimle iş başına gelen, en yerel, halkın sorunlarını birinci elden öğrenen ve çözümü için çalışan kamu görevlileridir." diye konuştu.

Hamzaçebi, "Muhtarlık için ne kadar konuşsak azdır. Bütün muhtarlarımızın muhtarlık gününü kutlarken, Türkiye Büyük Millet Meclis'inin muhtarlarımızın talep ve sorunlarına ilgi göstererek, çözümü için adım atmasını yüce Meclis'ten diliyorum." ifadesini kullandı.

Genel Kurul'da gündem dışı ilk sözü alan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 13'üncü yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Aliya, İslam toplumlarının uyanışını ve İslam ile Müslümanlar arasındaki mesafeyi kendisine dert edinmiş bir düşünürdür. Ona göre, şayet batı medeniyeti karşısında İslam toplumlarının bir çıkış yolu olacaksa bu, ancak şuurlu bir İslami dönüşümün yaşanmasıyla mümkün olacaktır. Adaletin tesis edilmesi, fitnenin ve zulmün ortadan kaldırılması onun siyaset felsefesinin temelidir."

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, eğitimde yaşanan sorunlara, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ise seçim bölgesinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuştu.

Konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri gündemdeki konulara ilişkin söz aldı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da İzzetbegoviç'in gençliğinden itibaren Bosna halkı üzerindeki baskı ve zulümleri gidermek için fikir ürettiğini, mücadele ettiğini vurguladı.

"Muhtarlarımızın en önemli sorunu sosyal güvenlik primidir. Muhtarlarımızın çoğu sosyal güvenlik primini yatıramadığından sosyal güvenceden yoksun duruma düşmüştür." diyen Usta, muhtarların durumuna ilişkin kanun tekliflerinin komisyonlarda beklediğini anlattı.

Usta, tekliflerinin gündeme alınmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise HDP'ye yönelik "siyasi soykırım operasyonlarının" devam ettiğini öne sürerek, parti yöneticilerinin gözaltına alındığını ve avukatları ile görüştürülmediğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da İzzetbegoviç'i rahmet, minnet ve özlemle andıklarını bildirdi.

Altay, muhtarların başta özlük hakları olmak üzere, görev tanımlarıyla ilgili sorunlarının çözümüne yönelik kanun tekliflerinin, Hükümet tarafından dikkate alınmasını temenni ettiklerini kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 13'üncü yılı olduğunu anımsatarak, "Aliya İzzetbegoviç, gençliğinden itibaren Müslümanlara yönelik baskılar karşısında sesini yükselten, mücadele eden, çevresindeki insanları örgütleyen bir isimdir. Daha 20'li yaşlarında düşüncelerinden ötürü komünist rejim tarafından cezaevine atılan bir isimdir. Aliya, sadece bir siyasi lider değil, aynı zamanda çağımızın önde gelen filozoflarından biridir." dedi.

Turan, 200 yılı aşkın bir süreden beri muhtarlık makamının olduğunu, Meclis'in geçen dönem muhtarların özlük haklarıyla ilgili çok önemli düzenlemelere imza attığını vurgulayarak, "Ümit ediyorum, yeni dönemde de benzer çalışmalar devam eder." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :