TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Altay:-"Bir ülkenin her gün şehirlerinde bombalar patlıyorsa, bir takım odaklar bu bombaları patlatıyor, komut veriyorsa ve an itibariyle TBMM olup biteni bilmiyorsa o Meclisin varlığının hiçbir değeri yoktur"- AK Parti Samsun Millet

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, son günlerdeki terör saldırıları nedeniyle hükümetin parlamentoyu bilgilendirmesi gerektiğini ifade ederek, "Bir ülkenin her gün şehirlerinde bombalar patlıyorsa, bir takım odaklar bu bombaları patlatıyor, komut veriyorsa ve an itibariyle TBMM olup biteni bilmiyorsa o meclisin varlığının hiçbir değeri yoktur." dedi.

TBMM Genel Kurulunda CHP Grubunun, terör saldırılarına zemin oluşturan yanlış politikalar konusunda Meclis Araştırması açılmasıyla ilgili önergenin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi, reddedildi.

Altay, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, bir ülkede darbe girişiminin birlik ve beraberlik içinde önlenmesinin iftihar edilecek bir durum olduğunu, demokrasinin güzelliğini gösterdiğini söyledi.

Ancak yaşananlar karşısında "Demokrasi kazandı" diyen iktidarın kendine ve dünyadaki demokrasi algısına bir bakması gerektiğini ifade eden Altay, "Elbette demokrasi kazandı. Ama bir ülkede sanatçılar, gazeteciler, akademisyenler sudan sebeplerden cezaevlerine atılıyorsa, karakollara tıkıştırılıyorsa yani iktidar sanattan, medyadan, bilimden ürker hale geliyorsa o ülkede demokrasi kazanan değil, kaybedendir. O ülkedeki demokrasi sağlıklı ve nitelikli demokrasi de değildir." diye konuştu.

-"Biz burada raf elması değiliz"

Altay, dün ve bugün Türkiye'nin terör saldırılarıyla sarsıldığını, ancak hükümetin hiçbir üyesinin Genel Kurulda olmadığını ve tüm taleplere karşı bilgilendirme yapılmadığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hükümetin hiçbir üyesi Genel Kurulda değil. Son üç gündür bu koltuklarda otururken kendinize şu soruyu sormuyor musunuz? Kendim dahil hepimize söylüyorum, biz burada raf elması değiliz. Milli irade, milli irade diye ahkam kesmekle de milli iradeye saygı olmaz. Bir ülkenin her gün şehirlerinde bombalar patlıyorsa, bir takım odaklar bu bombaları patlatıyor, komut veriyorsa ve an itibariyle TBMM olup biteni bilmiyorsa o Meclisin varlığının hiçbir değeri yoktur."

-"Siyasi sorumluluğunuzun gereğini yapın"

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir de bugün yine ülkenin bazı evlerine ateş düştüğünü, şehit acısı yaşandığını belirtti.

Böyle bir ortamda Meclisin rutin gündemi ile çalışmaya devam etmesini eleştiren Koçdemir, şunları söyledi:

"Siyasi sorumluluğunuzun gereğini yapın. Bu memleket iyi yönetilmiyordu, bugün artık hiç yönetilmiyor. Bunun böyle devam etmesi mümkün değil. Çünkü birbirimizi dinlemiyoruz, burada bir müzakere etmiyoruz ve herkesin ocağını söndüren, herkesin yüreğini yakan bu problemi biz burada problem olarak görmüyoruz. 15 Temmuz'da bir melun girişimi yaşadık, onun arkasından burada konuştuğumuz konular, 'alelacele kanunlaştıralım' dediğimiz konular maalesef kahvede, sokakta, evde konuşulan konular değil. Ülkeyle bağımızı kestiğimizde siyasetin hiçbir anlamı kalmayacaktır."

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise tarif etmekte zorlanılan acılar yaşandığını dile getirerek, bu acıların bir daha yaşanmaması için çare aranması gerektiğini söyledi.

Bilgen, "Biz barışa inanıyorsak, bu ülkeyi birlikte paylaşabileceğimizi düşünüyorsak çözüme de bu kısır döngüden çıkabileceğimize de inanmamız gerekiyor. Ama inanmak yetmez, en az inanmak kadar çözüm için de kafa yormak gerekiyor." diye konuştu.

Çözüm Meclis çatısı altında aranacaksa herkesin nerede yanlış yaptığına yönelik özeleştiride bulunmasını isteyen Bilgen, şiddet ve ona yol açan ortamın yok edilmesinin demokrasi ve insan haklarının yükseltilmesiyle mümkün olduğunu kaydetti.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, grup önerisi üzerindeki konuşmasında, terörle mücadele konusunda gerek iktidarın gerekse muhalefetin aynı hassasiyeti taşıdığına inandığını söyledi.

Kurt, "Ayağımıza çelme takmak, bu ülkeyi terör bataklığıyla meşgul etmek isteyenler var ama diğer taraftan da bu ülkenin ilerlemeye, kalkınmaya, ayağındaki terör prangasını kırmaya ihtiyacı var. Bunun için Meclisimiz çalışacak." değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylanan CHP'nin grup önerisi, kabul edilmedi.

-HDP ve MHP Grup önerileri kabul edilmedi

Öte yandan MHP Grubunun, terör örgütlerinin Türkiye'deki finansal faaliyetlerinin araştırılarak terörizmin finansmanının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla verdiği Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi ile HDP Grubunun "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlığıyla yayınlanan bildirinin ardından akademisyenlerin maruz kaldığı işten çıkarma, görevden uzaklaştırma, adli ve idari soruşturma ile gözaltı ve tutuklama uygulamalarının araştırılması amacıyla verdiği önergenin bugün görüşülmesi önerileri de kabul edilmedi.

Daha sonra "torba kanun" olarak bilinen, Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :