TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin "kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunların" araştırılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin "kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunların" araştırılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurula taşıdı.

Partisinin önerisi hakkında konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sadece muhalefetten geldiği için araştırma önergelerinin reddedildiğini savundu. Baluken, "Kentsel dönüşüm adı altında yaptığınız yasal düzenlemelerle yurttaşların mülkiyet ve barınma hakkını tamamen ortadan kaldırdınız." dedi.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise Türkiye'nin köyden kente göçün yaşandığı dönemleri iyi değerlendiremediğini ve birçok kentte varoşların oluştuğunu söyledi.

Türkiye'de tapulamanın bitirilemediğini belirten Şimşek, "Mülkiyetin çözülemediği yerde sağlıklı planlama yapmak mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Şimşek, İstanbul ve İzmir'in birçok mahallesinde riskli alanların ilan edildiğini fakat bir sonuca varılamadığını dile getirerek, TOKİ ve belediyelerin halkın taleplerini göz önünde bulundurması ve vatandaşın ihtiyacına göre projeler hazırlaması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci ise doğaya rağmen inşaat yapılamayacağının altını çizerek, "Cumhuriyet, Atatürk dönemiyle hesaplaşma içindesiniz. Bütün Cumhuriyet yapılarını yıkmaya çalışıyorsunuz. Atatürk ile sorununuz var ama bilesiniz bizim de sizinle sorunumuz var." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, kentlerin ve şehirlerin canlı organizma olduğunu ifade ederek, kentsel dönüşümün önemine değindi. Bürge, "Ülkemizde, dünyanın yaşadığı benzer sorunlar yaşanmış, yoğun nüfus baskısının oluşturduğu gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma kentsel dönüşümü gündeme getirmiştir." dedi.

Bürge, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile belediyelerin önünün açıldığını belirterek, kentsel dönüşümün hangi şekillerde gündeme geleceğini anlattı.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :