TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba:- "AKP mülteci meselesini AB'ye karşı bir şantaj malzemesi olarak kullanıyor. AB de bunu kullanmayı kabul ediyor. Avrupa Birliği 'Aman, mülteci yığılması olur' diye Türkiye'deki yaşanan insan hakları ihlallerini görmüyor" -

TBMM (AA) - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "AKP mülteci meselesini AB'ye karşı bir şantaj malzemesi olarak kullanıyor. AB de bunu kullanmayı kabul ediyor. Avrupa Birliği 'Aman, mülteci yığılması olur' diye Türkiye'deki yaşanan insan hakları ihlallerini görmüyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 11 Nolu Protokol ile Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 7 Nolu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Anlaşma ile Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek kanunlaştı.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, görüşmeler sırasında grubu adına yaptığı konuşmada, bireysel hak ve özgürlüklerin grupların haklarından önce geldiğini belirterek, etnik kimlikler üzerinden düzenlemeler yapılmasının yanlışlara neden olacağını üniter devlet yapısına zarar vereceğini ileri sürdü.

AB ile Türkiye arasında mültecilere ilişkin yapılan görüşmelere de değinen Ersoy, "Avrupa'nın özellikle Suriyeli sığınmacılara karşı göstermiş olduğu dirence karşı biz, sığınmacıların ve mültecilerin taşeronu konumuna indirgenen bir ülke olmamalıyız. Ülkemizin müktesebatından kaynaklı hizmeti vermekle, gelecek vizyonuyla alakalı ülkenin, devletimizin yapmaya çalıştığı işin ne olduğunu netleştirmemiz gerekiyor. Bu netleştirilip kamuoyuna samimiyetle izah edilmeli" diye konuştu.

- "Bu çatının gündemine gelmişse bunun sebebi AB ile ilişkilerdir"

HDP Grubu adına konuşan Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de düzenlemenin insan haklarıyla ilgili boyutunun kendileri için belirleyici olduğunu vurguladı.

"Bu düzenleme bugün bu kurulun, bu çatının gündemine gelmişse bunun sebebi AB ile ilişkilerdir" diyen Bilgen, bu tür düzenlemelerin dışarıdan gelen taleplerle değil, ülke insanını ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

AB için yapılan düzenlemelerin içselleştirilmediğini de savunan Bilgen, "Bu anlaşmaları onayladığımız gibi uygulanıp uygulanmadığı konusunda da bu çatının denetleme görevini yapması gerekiyor" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise konuşmasında iktidarın, sığınmacı meselesine yaklaşımını eleştirerek, şunları söyledi:

"AKP mülteci meselesini AB'ye karşı bir şantaj malzemesi olarak kullanıyor. AB de bunu kullanmayı kabul ediyor. Avrupa Birliği sadece bu mülteci meselesinden dolayı, buradaki insanlardan korktuklarından dolayı 'Aman, mülteci yığılması olur' diye Türkiye'deki yaşanan insan hakları ihlallerini görmüyor, hukuksuzlukları görmüyor ve bu son dönemdeki, yine AKP'nin üzülerek söylemek isterim ki uygulamış olduğu yanlış politikalar sonucunda gerçekleşen Türkiye'deki katliamları da görmezden geliyor. Bu sorun çözülecekse Avrupa Birliği ile beraber çözmeliyiz. Bu meseleyi sadece Türkiye'nin sorumluluğuna vererek, Türkiye'yi kimsenin mülteci kampına çevirmeye hakkı yoktur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler