TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:- "(CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunu terk etmesi) Dokunulmazlıklar kaldırılırken, 'Evet' diyeceksiniz ondan sonra Meclisi terk edeceksiniz. Bu samimi bir yaklaşım değildir" - HDP Grup Başkanvekili Yıldırım:- "Eni

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davada tutuklanmasına tepki gösteren CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunu terk etmesine ilişkin, "Dokunulmazlıklar kaldırılırken 'Evet' diyeceksiniz ondan sonra Meclisi terk edeceksiniz. Bu samimi bir yaklaşım değildir." dedi.

CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunu terk etmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime ara verdi.

Aradan sonra Hamzaçebi'nin bu haftaki bütün nöbetlerini TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'a devretmesinden dolayı birleşimi Aydın yönetti.

Yerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davada tutuklanmasına tepki göstererek, Türkiye'nin 14 aydır siyasi darbeler üzerine, siyasi darbeler yemekte olduğunu ileri sürdü.

Berberoğlu'nun tutuklanmış olmasını amasız, fakatsız şiddetle kınadıklarını belirten Yıldırım, "Enis Berberoğlu'nun tutuklanmış olması 20 Mayıs ve 4 Kasım siyasi darbelerinin devamı niteliğindedir. Bunu grubumuz adına şiddetle kınıyoruz." dedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığından, İstanbul Sözleşmesi'nin önündeki engeller ve kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken önlemlerin belirlenmesine ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisini Genel Kurula taşıdı.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, her yerde kadınların kazanımlarını silmek ve onlar yokmuş gibi davranılmak istendiğini savundu.

Kerestecioğlu, "Bizler, erkekler tarafından yazılan o tarihi de kendimiz ortaya çıkardık. Bütün bu kazanımları kendimiz elde ettik. Çok büyük kazanımlar elde edildi. Bize format atmak, baskı kurmak ve kazanımlarımızı gasp etmek hiçbir zaman kolay olmayacak." diye konuştu.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, kadına yönelik şiddet konusunda atılması gereken adımların daha sağlıklı atması ve yasanın işletilmesiyle sonuç alınabileceğini belirtti.

Erdem, kadın sığınma evine yerleştirilen kadınların meslek edinmeleri ve oradan çıktıktan sonra istihdamlarının sağlanmasına ilişkin önerge verdiklerini ama bunun her zaman olduğu gibi siyasi refleksle reddedildiğini vurguladı.

- "Meclisi terk etmek kabul edilebilir bir yaklaşım değil"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise yargının bir kararından yola çıkarak, ana muhalefet partisinin talihsiz bir söylemine ve ardından Meclis'i terk etmesine şahitlik ettiklerini bildirdi.

Her yargı kararından sonra, siyasal rekabete yargının alet edilmesi, yargı merkezli meseleye bakılmasının ve toplumun bu konuda tahrik edilmesinin çok vahim olduğuna işaret eden Turan, "'yüzde 49' diye ifade ettikleri 'hayır' diyen vatandaşlarımız bizim vatandaşlarımız." dedi.

"Bir yargı kararını, beğenirsiniz beğenmezsiniz yüzde 49'a karşı yapılan bir kararmış gibi düşünmek, değerlendirmek siyasi ahlaktan uzak, siyasi söylemin sorunlu olduğu bir ifadedir diye düşünüyorum." diyen Turan, Meclis'i terk etmenin gerekçesi ne olursa olsun, kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

Bundan bir sene kadar önce dokunulmazlıkların gündeme geldiğini anımsatan Turan, "Bu kürsüye çıkıp parmak sallayıp, bizim grubumuzu itham edip, 'hepsini kaldırın hodri meydan' diyenler CHP'lilerdi. Dokunulmazlıkları kaldırdık. Oy verdiniz. AK Parti'nin tek başına dokunulmazlıkları kaldırmaya imkanı yok." diye konuştu.

Turan, şöyle devam etti:

"Meclisi terk etmek size görev veren millete haksızlık yapmak demektir. Siyasetçi önce ağzına, diline dikkat edecek. Her türlü söylemi ifade edip, sonra bir daha buraya gelirseniz biz de size yan yan bakarız. Burayı terk etmek milletvekili ruhuyla ve milletin bize verdiği güvenle bağdaşan bir yaklaşım olmaz. Dokunulmazlıklar kaldırılırken, 'Evet' diyeceksiniz ondan sonra Meclisi terk edeceksiniz. Bu samimi bir yaklaşım değildir."

AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti iktidarının kadın, erkek eşitliği ve kadına şiddetle mücadelede çok büyük yollar katettiğini vurguladı.

Kadına yönelik şiddete ilişkin yasal düzenlemelere değinen Yüce, AK Parti olarak kadına yönelik şiddete "dur" dediklerini kaydetti.

Yüce, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 2002 ile 2016 yılları arasında şiddet önleme merkezlerinden toplam 91 bin 156 kadın, 7 bin 201 erkek, 27 bin 224 çocuk olmak üzere toplam 125 bin 581 kişinin hizmet almıştır." dedi.

HDP Grup önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :