TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, 670 Sayılı KHK'nın bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, 670 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'nin (KHK) gündemin ilk sırasına alınarak, bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerine CHP grubu adına söz alan Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yürürlüğe giren 24 KHK'nın sadece 5'inin Mecliste görüşülüp karara bağlandığını belirterek, iktidar partisinin hukuksal görevini yerine getirmediğini savundu.

16 Nisan'da gerçekleştirilen anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sonucunun meşruiyetinin 12 Eylül Anayasa'sı gibi çok uzun süre tartışılacağını öne süren Erkek, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin referandumun demokratik şartlarda yapılmadığını yönünde açıklaması bulunduğunu ifade etti.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, OHAL'in tehditler bertaraf edildiğinde kalkacağını kaydetti.

Halk oylaması sonucunun meşru olup olmadığı kanaatini Muharrem Erkek'in veremeyeceğini belirten Muş, "Milletin verdiği karara sizin 'kabul etmiyorum' deme gibi bir şansınız yoktur. Bunu bir kere kabul edeceksiniz, hazmedeceksiniz." diye konuştu.

Partili cumhurbaşkanlığının geçmişte de olduğunu anlatan Muş, "Tek adam partisi arıyorsanız, yapılan bir yoruma karşılık bir genel başkanın 'kapının önüne koyarım' anlayışına bakacaksınız. Tek adamı orada arayacaksınız. " dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Mustafa Kemal Atatürk'ün, bir gazeteye yaptığı "Başvekillik görevini İsmet Paşa'ya vereceğim. Kabul etmezse zorunlu olarak belki ben üstlenirim" açıklamasının "Cumhurbaşkanı aynı zamanda başbakan mı olmak istiyor" şeklinde anlaşılması üzerine, Atatürk'ün buna üzüldüğünü anımsattı.

Atatürk'ün dedikodular üzerine açıklama yaparak, "Memleketin umumi temayülü, İsmet Paşa kabul etmezse, benim başbakanlığı yapmamı gerektiriyorsa ben başbakanlığı büyük bir tevazuyla üstlenirim ama bu halde de cumhurbaşkanlığını bırakırım" dediğini aktaran Gök, "87 yıl önce Atatürk'ün aldığı tavra bakın bir de şimdiki cumhurbaşkanı ile başbakanı birleştiren modele bakın." diye konuştu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da KHK'ların bir an önce görüşülmesi için tüm partilerin uzlaşabileceğini, muhalefetten olumlu tavır beklediklerini vurguladı. Tunç, KHK'ları, Meclis veya yargı denetiminden kaçırmak gibi bir niyetleri olmadığını bildirdi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "Bir ülkeyi OHAL ile yönetmek, o ülkeyi normal koşullarda yönetme acziyetinden başka bir şey değildir." dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :