TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP Grubu'nun, kadına yönelik şiddet olaylarının araştırılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi, kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda HDP Grubu'nun, Adana'da kadına yönelik şiddet olaylarının araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Danışma Kurulu toplanamadığından Genel Kurulun onayına sunulan grup önerisi üzerinde söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kadına yönelik şiddet, istismar, taciz ve tecavüz olaylarının ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Konunun sadece Adana ile sınırlı olmadığının, ülkenin her yerinde nüfusun yarısını oluşturan kadınları etki altına aldığının altını çizen Beştaş, kadına yönelik şiddetin katliam boyutunda seyrettiğini ve giderek arttığını ifade etti.

Beştaş, 2017 yılının ilk dört ayında erkekler tarafından 101 kadının öldürüldüğünü belirterek, konuya ilişkin acil önlemler alınması, kadın cinayetlerine ilişkin haberlerde kullanılan dile dikkat edilmesi, yargının cezasızlık ya da indirim yaklaşımından uzaklaşması gerektiğini vurguladı.

İktidarda olanların bu alanda büyük sorumluluğu ve görevi olduğunu ileri süren Beştaş, siyaset erkinin sorunun çözümünde etkin rol almasını istedi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem de partisinin kadınların sorunlarının çözülmesine ilişkin çalışma ve önerileri her zaman destek verdiğini söyledi.

İktidarın kadına yönelik araştırma ve soru önergelerine gereken hassasiyeti göstermediğini savunan Erdem, çıkarılan kanunların uygulamasında da sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Erdem, kadınlara yönelik ekonomik şiddet de yaşandığını anlatarak, çalışma hayatında yaşanan güçlüklerin bunlar arasında olduğunu, bu sorunların ivedi olarak çözülmesinin kadınların kendilerini güvende hissetmeleri açısından önem taşıdığını belirtti.

Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve cinayet olaylarındaki artışa dikkati çeken Erdem, bu konuda araştırma komisyonunun kurulmasının sorunların çözümüne katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, iktidar partisinin kadın sorunlarına çözüm üretme noktasında duyarsız kaldığını, Mecliste bu konudaki önergelere yaklaşımın ve üyelerinin çoğunluğu AK Parti'li olan komisyonların yeterli çalışma yapmamasının da duyarsızlığın göstergesi olduğunu öne sürdü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının izlediği yaklaşımları da eleştiren Özdemir, kadın hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütleriyle ayrım yapmaksızın iş birliği içinde olmasının gerektiğini de vurguladı.

Özdemir, "Adalat ve Kalkınma Partisinin başta kadın sorunları olmak üzere ülkemizin hiçbir sorununa çözüm üretemeyeceği aşikardır." dedi.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise "AK Parti 15 yıllık iktidarı boyunca kadının güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddet konusunda ciddi adımlar atmıştır. Konuşmacıların bu konudaki ithamlarını üzüntüyle izlediğimi ifade etmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana kadına yönelik çalışmalar ve hayata geçirilen yasal düzenlemeler hakkında bilgi veren Keşir, özellikle kadına yönelik şiddet açısından devrim niteliğinde önlemlere ve uygulamalara imza atıldığını bildirdi.

Çocukların korunması ve kız çocukların okullaşmasına yönelik de önemli gelişme sağlandığını aktaran Keşir, kadının istihdama katılımı ve karar alma mekanizmalarındaki yerinin güçlenmesi noktasına yapılan çalışmalara işaret etti.

Kadına yönelik şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunun altını çizen Keşir, bu konunun tek bir siyasi anlayışa mal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Herkesin popülist yaklaşımlar sergilemek yerine, konuya samimiyetle yaklaşması gerektiğini dile getiren Keşir, "PKK'nın dağa kaçırdığı, eline silah verdiği kız çocuklarına da ses çıkarılmadıkça biz bu samimiyete inanmayacağız." ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da yerinden söz alarak İstanbul Kınalıada'da üç kız çocuğunun cinsel istismara uğradığı iddiasına ilişkin haberi hatırlatarak, bu önemli ve üzüntü verici konuda hükümet yetkililerince Genel Kurula bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi de olayın herkesin üzüntü duyacağı bir konu olduğunu belirterek, "Hiç tereddüt etmiyorum; TBMM'nin bütün üyeleri bu olayı şiddetle kınayacaktır. Biz de Başkanlık Divanı olarak şiddetle kınıyoruz. Gerçekten üzücü bir konu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim." diye konuştu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylanan grup önerisi, reddedildi.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :