TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Milli Savunma Bakanı Işık: (2)- "Aynı anda hem DEAŞ’a hem de PKK/PYD/YPG ve DHKP-C gibi bölgedeki bütün terör örgütlerinin tamamına karşı en büyük mücadeleyi veren tek ülke, Türkiye’dir" - "Türkiye, baştan beri Suriye'deki ılımlı muhalefetin kendi toprakl

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Aynı anda hem DEAŞ’a hem de PKK/PYD/YPG ve DHKP-C gibi bölgedeki bütün terör örgütlerinin tamamına karşı en büyük mücadeleyi veren tek ülke, Türkiye’dir." dedi.

Işık, Fırat Kalkanı Harekatı hakkında TBMM Genel Kurulda bilgi verdi.

Fikri Işık, mevcut aşamada, harekat planının en kritik ve en zorlu safhalarından olan El Bab’ın DEAŞ’tan temizlenmesi için büyük bir mücadelenin verildiğini belirtti. El Bab’dan sonra, sıranın Rakka’ya geleceğini bilen terör örgütü DEAŞ'ın burada intihar saldırılarıyla, keskin nişancılarla, el yapımı patlayıcılarla ve muhtelif tuzaklarla ciddi bir direnç gösterdiğini vurgulayan Işık, El Bab'ın, DEAŞ için de coğrafi ve psikolojik açılardan kritik bir yer olduğunu bildirdi.

Işık, El Bab’ın kuzeyinden ve batısından devam eden kuşatma ve meskun mahal muharebelerinin, buranın yoğun sivil nüfusa sahip bir yerleşim merkezi olması nedeniyle azami hassasiyetle icra edildiğini, DEAŞ'ın ise en vahşi yöntemlerle, sivil insanları canlı kalkan olarak kullanmak suretiyle, kalleşçe hareket ettiğini söyledi.

Terör örgütü DEAŞ’ın en büyük direnç gösterdiği mevzilerinden birinin El Bab’ın batısında, şehre hakim bir tepede bulunan ve DEAŞ tarafından bir askeri karargah ile mühimmat deposuna dönüştürülen hastane bölgesi olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:

"En fazla şehidimiz de dün buranın ele geçirilmesi sırasında sürdürülmekte olan operasyonlar sırasında verilmiştir. Özgür Suriye Ordusunun da şehitleri vardır. Şüphesiz, bu kayıplar hepimizi derinden üzmektedir. Ülkemizin güvenliği ve sınırlarımızın hemen bitişiğinde bir terör koridoru oluşturulmasını önlemek için canlarını feda eden 35 kahraman şehidimiz ebediyete kadar milletimizin gönlünde yaşayacaktır. Fırat Kalkanı Harekatı sırasında şehit olan Özgür Suriye Ordusu mensupları da kendi vatanlarında asla unutulmayacaktır.

Maalesef, çağımızın belası terörizm ile mücadele etmek kolay bir iş değildir. Bilhassa, çöken veya çökmekte olan devletlerin, silahlı çatışmaların ve vekalet savaşlarının yürütüldüğü bölgelerde, bu mücadele daha da zordur. Hele, masum sivil halkın da yaşadığı meskun mahallerde, sivilleri de canlı kalkan olarak kullanmaktan hiç çekinmeyen cani teröristlere karşı operasyonlar planlayıp asker ve sivil kayıp vermeden icra edebilmek, çok müşkül ve hassasiyet arz eden bir durumdur. Bir de bölgemizde başka hesapları olan bazı güçlerin, bölgedeki muhteris aktörleri kullandığı, oldubitti şeklinde oyunların tasarlandığı hallerde, terörle mücadele ayrıca daha da zorlaşmaktadır."

- "Türkiye, teröre asla teslim olmayacaktır"

Işık, Fırat Kalkanı Harekatı ile Türkiye'nin, ulusal güvenliği bakımından çok büyük önem arz eden bir bölgede, herhangi bir terör örgütünün faaliyet göstermesine, bir terör koridoru oluşturulmasına veya aleyhinde herhangi bir oldubittiye yol açılmasına rıza göstermeyeceğini ortaya koyduklarını bildirdi.

Bakan Işık, "Aynı anda hem DEAŞ’a hem de PKK/PYD/YPG ve DHKP-C gibi bölgedeki bütün terör örgütlerinin tamamına karşı en büyük mücadeleyi veren tek ülke, Türkiye’dir. Bu arada, FETÖ de boş durmamakta, Ankara’daki Rus Büyükelçisi'ne hain bir suikast düzenleyerek, Rusya ile büyük çabalarla yeniden onarılan ilişkilerimizi ve Halep’teki sivillerin tahliye edilmesini de sağlayan işbirliğimizi bozmanın hesaplarını yapmaktadır. Türkiye, bu oyunların hiç birisine gelmeyecek ve teröre asla teslim olmayacaktır." diye konuştu.

Dün Rus basınında mevkidaşı ile çarşamba günü yaptığı bir görüşmede kendisine ait olmayan bir ifadenin kullanılması nedeniyle tekzip yayınladığını, tekzipte, ifade edilen cümlelerin kendisine ait olmadığını özellikle belirttiğini anımsatan Işık, bazı art niyetli kalemşörler ve medya mensuplarının tekzip hiç yapılmamış gibi bugün yorumlara sarıldığına işaret etti.

Işık, "Türkiye, baştan beri Suriye'deki ılımlı muhalefetin kendi topraklarında zalim Esed'e karşı sürdürdüğü mücadeleyi meşru bir müdafaa olarak görmektedir. Bugün Rusya da ılımlı muhalefetle terör grupları arasına set çekmeyi, bunlar arasında ayrım yapmayı kesinlikle kabul etmiştir. Rusya'nın dahi kabul ettiği bir gerçeği halen kabul etmeyen bazı çevrelerin ısrarla ve inatla bu konuda adeta Esed'in sözcülüğüne soyunmuş olmaları da manidardır." değerlendirmesini yaptı.

Milli Savunma Bakanı Işık, şöyle devam etti:

"Milli seferberlik ruhuyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimizin kararlı tutumu, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarının büyük fedekarlakla ve kahramanca yürüttüğü bu kahramanca mücadelenin, başarıya ulaşacağından en ufak bir kuşkumuz yoktur. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı olarak harekatın ikmal bakım ve tedarikine yönelik her türlü tedbir alınmıştır ve gelişen ihtiyaçlara tedbirler alınmaya devam edilecektir. Harekatın başından itibaren sınırlarımız içerisinde ve ötesinde personelimizin iaşe ve ibatesinin en iyi şekilde sağlanabilmesi maksadıyla birlik imkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile valilikler aracılığıyla gerekli tüm tedbirler alınmaktadır.

Bu arada, bütün müttefiklerimize ve dostlarımıza da bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütünü kullanmak suretiyle başarıya ulaşılamayacağını, terör örgütleri arasında ayrım yapmanın kesinlikle yanlış olduğunu, hem Suriye’nin hem de Irak’ın toprak bütünlüğü ile siyasi birliğinin korunmasının şart olduğunu, bıkmadan usanmadan izah ediyoruz."

Işık, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin asli görevi olan uluslararası barışın ve güvenliğin sağlanmasında aciz kalması ve bunun karşısında Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm için yapılabilecek her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirtti. Işık, 20 Aralık 2016 tarihinde Moskova’da, Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla gerçekleştirilen ikili ve üçlü görüşmelerin de bunun somut bir göstergesi olduğunu söyledi. Bakan Işık, tüm bu konuları geçen hafta Fransa, İngiltere ve ABD savunma bakanları ile de görüştüğünü, sadece diplomasiyle yetinmeyerek, gerekli gördükleri somut tedbirleri almaya da devam ettiklerini vurguladı.

Rusya ile yapılan işbirliği sayesinde Doğu Halep’teki sivillerin gönüllü tahliyesi bağlamında da önemli ilerlemeler kaydedildiğine değinen Işık, "Bu sabah itibariyle toplamda 37 bin 500 sivil Halep’ten güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Ayrıca, Suriye’de kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesini ve siyasi bir çözüme ulaşılmasını teminen, Moskova’daki ortak açıklamada belirtilen yol haritasının uygulanması için de çalışılmaktadır." diye konuştu.

- "Somut adımların atılmasını bekliyoruz"

Geçen hafta Paris'te, Fransa savunma bakanı ile Londra'da, İngiltere, ABD ve ayak üstü Almanya savunma bakanı ile Irak'ın savunma bakan vekili ve genelkurmay başkanı ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığına işaret eden Işık, şu görüşlere yer verdi:

"Bu görüşmelerde Türkiye'nin bu konudaki öncelikleri, hassasiyetleri ve kırmızı çizgileri net olarak bir kez daha ifade edildi. Muhattaplarımızla yaptığımız görüşmelerin sonucunda muhattaplarımızın her birinden özellikle Fırat Kalkanı Harekatı'nı desteklediklerini, kantonların birleştirilmesine karşı olduklarını. Menbiç'teki PKK/PYD/YPG varlığının oradan bir an önce çekilmesinin temini ve Irak ile Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda onların da mutabakatlarını temin ettik. Tabi bu Türkiye için artık yeterli değil. Bundan sonra icraat zamanıdır. Bütün bu değerlendirmelerimizin sonucunda artık Türkiye olarak beklentimiz bu ülkelerin harekete geçmesi, biraz önce söylediğim konularda artık somut adımların atılmasıdır. Artık bundan sonra somut adımların atılmasını bekliyoruz ve bu adımların atılması için de gayretlerimizi sürdürüyoruz."

- "Sabır ve azimle mücadelemizi sürdürmek mecburiyetindeyiz"

Gazi Meclisin, Türkiye’nin terörle mücadelesindeki himaye ve desteğinin hayati önem taşıdığını ve bunun mücadelelerinin başarıya ulaşana kadar süreceğinden emin olduklarına dikkati çeken Işık, "Zira, devletimizin ve milletimizin bekasına yönelik tehditleri ortadan kaldırmak için büyük bir mücadelenin verildiğini sizler de çok iyi biliyorsunuz. Bu mücadelede başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin en önde yer aldığını biliyorsunuz." dedi.

Işık, bu mücadelede kesin ve kalıcı başarının, bütün milletin desteğiyle geleceğine işaret etti.

Işık, şunları kaydetti:

"Asil milletimizin ve Gazi Meclisimizin bu mücadeleden de başarı ile çıkacağı inancımız tamdır. Sonunda bölgemizde gerçek bir barış, huzur ve refah ortamı da oluşturulacaktır. Terör belası defedilecek, insanlarımız can ve mal güvenliğinden endişe etmeyecektir. Her karış toprağı şehit kanlarıyla yoğurulmuş olan vatanımız, tüm şehitlerini sonsuza kadar şükranla anacak, hepsinin isimlerini nesiller boyunca gönlünde yaşatacaktır. Daha güzel günler ufuktadır. Sabır ve azimle mücadelemizi sürdürmek mecburiyetindeyiz. Yüce Türk milletinin temsil edildiği Gazi Meclisimizin desteği, bu mücadelemizde en büyük güç kaynağımız olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler