TBMM Dilekçe Komisyonu'na Konya'dan yapılan başvuru dikkat çekti

TBMM Dilekçe Komisyonu'na Konya'dan yapılan başvuru dikkat çekti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, 28. Yasama Dönemi'nde 15 Mayıs 2023'ten itibaren 5 bin dilek ve şikayet başvurusunu inceledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, 28. Yasama Dönemi'nde vatandaşların dilek ve şikayetlerini incelemeye devam ediyor. 15 Mayıs 2023 tarihinden başlayarak 15 Kasım 2023'e kadar toplamda 5 bin başvuru yapıldı. Kadınlar ve erkekler arasında yapılan başvurular incelendiğinde, kadınlardan 1453 dilekçe, erkeklerden ise 3501 dilekçe geldiği görüldü.

Başvuruların yüzde 90'ı elektronik posta yoluyla gerçekleşirken, geri kalanlar elden, faks, posta ve milletvekilleri aracılığıyla ulaştırıldı. Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, 9 toplantı gerçekleştirerek toplam 12 bin 386 dilekçe üzerinde karar verdi. Ancak, 84 dilekçe mevzuata uygun olmaması ya da mükerrer olması nedeniyle işlemden kaldırıldı, diğer dilekçelerin incelemesi ise devam ediyor.

Konya'dan yapılan başvuru incelendi

İlginç talepler arasında Konya'dan M.E. isimli bir vatandaşın yaptığı başvuru dikkat çekti. M.E., evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlara emeklilik hakkı tanınmasını talep etti. Ancak, Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı'nın incelemesi sonucunda, bu talebin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik gerektirdiği belirtilerek, mevcut kanunlar çerçevesinde bir işlem yapılamayacağına karar verildi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik birçok talep de Komisyona iletilmiş. Vatandaşlar arasında İsrail'e nota verilmesi, gönüllü askerlik uygulaması başlatılması, İsrail ürünlerinin yasaklanması gibi öneriler bulunuyor.

Serpme kahvaltı kaldırılsın

Diğer ilginç başvurulardan biri ise kripto para piyasasındaki dolandırıcılıkla mücadele, gıda israfına neden olduğu gerekçesiyle serpme kahvaltının yasaklanması, camilerden günün her saatinde istifade edilebilmesi için her mahallede bir caminin nöbetçi olarak açık kalması, yat sahiplerinden ek MTV talebi, sokaklarda kutlama organizasyonlarının yapılmaması gibi çeşitli konularda yapılan talepler.

Yönetmelikler Latin alfabesine çevrilsin

Ayrıca, bir vatandaşın çeşitli bakanlıklar tarafından 1920-1929 yılları arasında çıkarılan bazı yönetmeliklerin Latin alfabesine çevrilmiş halini talep ettiği ve ülkede yaşayan mucit insanların tespit edilmesi için birimler oluşturularak faydalı icatların kamu yararı için kullanılmasını sağlanması talebinin de başvurular arasında yer aldığı görüldü.

Komisyona iletilen diğer bazı dilekçelerin konuları arasında İstanbul'daki site yönetimlerinin denetlenmesi, süresiz nafakanın kaldırılması, devlet bankalarında çeyrek, yarım ve cumhuriyet altınının fiziki olarak alış ve satışının yapılabilmesi, İstanbul'daki trafik sorununun çözümü için farklılaşmış mesai saatlerine geçilmesi, fahiş ev kiralarına çözüm bulunması gibi çeşitli sosyal ve ekonomik konular bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.