Türkiye, 2024'e Depremlerle Girdi: İlkbaharda Büyük Deprem Uyarısı

Türkiye, 2024'e Depremlerle Girdi: İlkbaharda Büyük Deprem Uyarısı

Türkiye, 2023'te yaşadığı büyük depremlerin acısını atlatmaya çalışırken, yeni yıla Tunceli ve Hakkari'de meydana gelen depremlerle girdi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Anadolu'daki artan gerginliğe dikkat çekti.

2023'ün başında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye, yeni yılın başında Tunceli ve Hakkari'de yaşanan depremlerle bir kez daha sarsıldı. Binlerce can kaybına sebep olan 2023 depremlerinin etkileri hala devam ederken, uzmanlar 2024'te de benzer risklerin devam ettiğini belirtiyor.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet'e yaptığı açıklamada, Anadolu'daki gerginliğin arttığını ve bu gerginliğin 7 civarında büyük bir depreme yol açabileceğini ifade etti. Ercan, özellikle Hakkari'de meydana gelen 31 Aralık depremlerinin bölgedeki deprem boşluğunu gösterdiğini belirterek, ilkbahara kadar bu bölgede büyük bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.

Afrika kıtasının Anadolu'ya yaptığı baskının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ercan, bu baskının kırılma dirençlerini etkileyerek depreme neden olabileceğini söyledi. Hakkari'de yaşanan depremlerin, uzun süredir sessiz olan bir fay hattında birikmiş olan gerginliği ortaya çıkardığını belirten Ercan, buradaki yer kabuğunun 43 km kalınlığında olduğunu ve bu bölgenin 7 civarında bir depreme aday olduğunu ifade etti.

İstanbul içinse Prof. Dr. Ercan, benzer bir riskin olmadığını belirtti. 2023'e kadar yapılan deprem beklentilerine katılmadığını ifade eden Ercan, İstanbul'da beklenen büyük bir deprem olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Uzmanlar, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda deprem riskine karşı hazırlıklı olması ve alınacak önlemlerin önemine vurgu yaparken, vatandaşların da deprem bilincini artırmaları gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.