Tasarladığı oyunla çocuklara hayvan sevgisini aşılıyor

Tasarladığı oyunla çocuklara hayvan sevgisini aşılıyor

UÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın: - "Hayvan sahibi olmanın bazı sorumlulukları olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. İnsanlar geçici bir hevesle hayvanları sahipleniyorlar fakat hayvanlar çok kısa bir süre sonra

BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yalçın, tasarladığı kutu oyunuyla çocuklara hayvan sevgisini aşılıyor.

Doç. Dr. Yalçın'ın hayvanlarla doğru ve sağlıklı iletişimin çocuk yaşlarda kurulduğundan hareketle tasarladığı, sorumluluk duygusu gelişmiş duyarlı bireyler yetişmesini hedefleyen "Sevimli Patiler" adlı oyun, kedi ve köpeklerin doğru beslenmesi, onların sağlık sorunları ve bakımı hakkında bilgiler içeriyor.

En az iki ve daha fazla çocuk tarafından oynanabilen kutu oyununda, başlangıç noktasından, çekilen kartlardaki yönergelerle bitiş noktasına doğru ilerleniyor.

Oyundaki yönergeleri adım adım uygulayan çocuklar, bilgi kartlarıyla da bir yandan eğlenirken diğer yandan da hayvanların bakımı, beslenmesi ve onların beden dili hakkında bilgiler öğreniyor.

Aile bireyleri veya yetişkinlerin de oynayabileceği oyunda hayvan sahiplenilmeden önce onların sorumlulukları hakkında bilgiler aktarılıyor. Fikri mülkiyet hakları Yalçın tarafından alınan kutu oyunu, bir firma tarafından da piyasaya sürüldü.

- "Çocukların sorumluluk duyguları gelişiyor"

Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı da olan Doç. Dr. Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların hayvanlarla birlikte büyümesinin onların gelişimine çok büyük katkıları olduğunu, bir hayvanla beraber yaşayan çocukların sorumluluk duygularının geliştiğini söyledi.

Yalçın, evcil bir hayvan edinmeden önce bazı kuralların bilinmesi, sorumlulukların öğrenilmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"İnsanlar geçici bir hevesle hayvanları sahipleniyorlar fakat hayvanlar çok kısa bir süre sonra ya barınaklara ya da sokağa bırakılıyor. Bu oyunla bunun da önüne geçmiş olacağız. Çocukların hayal kırıklığına uğramamaları için ailelerin gerçekte ne yapmaları gerektiği ve nasıl bir sorumluluk altına girdiklerini tasarladığımız oyunla öğretmeyi hedefledik."

- "Oyunu tasarlarken öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerini hedefledik"

UÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinin halkla ilişkiler görevini yürüttüğünü aktaran Yalçın, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Okullarda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Okullarla ve öğrencilerle beraber çalıştık ama bunların kalıcı olması için neler yapabiliriz, diye düşündüm. Verdiğimiz bilgiler kutu oyunu tarzına gelirse çocuklar hem arkadaşlarıyla hem de aileleriyle beraber güzel vakit geçirirler. Bu kutu oyununu tasarlarken öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerini hedefledik. Bu bir sosyal sorumluluk projesiydi. Bu şekilde gelişti."

Yalçın, oyunun içinde belirli yönergeler olduğuna ve bu yönergelerle çocukların bazı bilgileri öğrendiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Çocukların hayvanlarla ilişkilerinde doğru bilgiler edinmeleri, hayvanların beden dilleriyle alakalı fikir sahibi olmaları, bir hayvanla yaşarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularını ele alan oyunu en basit şekilde tasarladık. Aynı zamanda oyun ve bilgi kartlarıyla çocuklar eğlenceli bir şekilde hayvanlar hakkında bilgi ediniyorlar. Bu sayede hem onların eğitimine katkıda bulunmak istedik hem de bu eğitimi eğlenceli hale getirmeye çalıştık. Ayrıca bu bilgilerin kalıcı olmasını amaçladık. Çocuklar bu kutu oyununu oynarken çok mutlu. Yeni bilgiler ediniyorlar. Aklına hiç gelmeyen bilgileri kitap değil kutu oyunundan öğrenmiş oluyorlar. Bu sayede oyun bilinci de gelişmiş oluyor. Çocuklar aileleriyle beraber vakit geçirebiliyorlar. Aslında hedefimiz çocukları eğitmek ama bu oyunla ailelerin de eğitimine katkıda bulunuyoruz."

- "Hayvan bakmaya hazır olup olmadıklarını test etmiş oluyorlar"

Yalçın, hayvanların aşıları olduğu, sağlık sorunlarının bulunabileceği, onların da veteriner hekime ihtiyaç duyabileceği, taranması ve dolaştırılması gerektiği gibi bilgilerin oyunla çocuklara ve ailelere aktarıldığını anlattı.

Oyunla ilgili aileler ve öğretmenlerden de çok güzel geri dönüşler aldıklarını vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

"Kedi, köpek gibi hayvan edinmek isteyen aileler ilk önce bu oyunu oynadıkları takdirde evde hayvan bakmaya hazır olup olmadıklarını test etmiş oluyorlar. Eğer gerçekten hazır hissediyorlarsa o zaman bir dost ediniyorlar. Hem çocuklar hem de aileler, bir hayvanla yaşamaya karar vermeden önce nelerle karşılaşabileceğini bu oyunla öğreniyor. Oyun 7 yaş ve üzeri çocuklar için üretildi. Fakat yanında ağabeyi, ablası veya annesi, babası olan küçük yaştaki çocuklar da oyunu çok sevdi. Şu ana kadar geriye dönüşlerin hepsi olumlu. Oyunu oynayan çocuklar, eğlenceli ve güzel bulduklarını söyledi."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :