Tartışmalı idari sınırlara "ortak veri tabanı" çözümü

Tartışmalı idari sınırlara "ortak veri tabanı" çözümü

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen proje ile il, ilçe, köy, belediye ve mahalle yönetim alanlarının gerçek yüz ölçümleri, arazi varlıkları ile nüfus yoğunluklarının daha kolay hesaplanacağı standart bir veri yapısı oluştu

ANKARA (AA) - MUHAMMED BOZTEPE - İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "İdari Sınırların Güncellenmesi ve Sayısallaştırılması Projesi" ile il, ilçe, köy, belediye ve mahalle yönetim alanlarının gerçek yüz ölçümleri, arazi varlıkları ile nüfus yoğunluklarının daha kolay hesaplanacağı standart bir veri yapısı oluşturulacak.

İller İdaresi Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin idari birim sınırlarının, mülki idari sınırlarına ilişkin coğrafi veri tabanlı harita üretim tekniklerine ve konumlama sistemlerine uygun şekilde sayısallaştırılmasını amaçlayan "İdari Sınırların Güncellenmesi ve Sayısallaştırılması Projesi" hayata geçirildi.

Tamamen milli kaynaklarla yürütülen projenin hayata geçirilmesiyle, koordinatlı sınır verisini talep eden kamu kurum ve kuruluşlarına, elektronik bilgi sistemi üzerinden paylaşım yapılacak.

Projeyle tartışmalı idari sınırların sebep olduğu teknik, hukuki ve idari sorunların tespiti, yönetimi ve çözümüne yardımcı olacak ortak bir coğrafi veri tabanı ile envanter bilgilerine etkin erişim sağlanacak.

Sağlıklı bir sayısal mülki idari bölümler haritası elde edilecek projeyle yerel idarelerde kabul edilen birimlere ait merkez ve sınır bilgileri, merkezi idareyle ortak bir veri tabanında paylaşılarak uygulamada tek elden yürütülen entegre bir sınır envanteri oluşturulacak.

Projeyle il, ilçe, köy, belediye ve mahalle yönetim alanlarının gerçek yüz ölçümleri, arazi varlıkları ile nüfus yoğunluklarının kolayca hesaplanacağı standart bir veri yapısı ortaya konulacak.

- Yeni bir e-devlet uygulaması

Proje, Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı ile Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı'nda belirlenen hedeflere ulaşılmasında ve Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin (TUCBS) kurulmasında önemli katkılar sağlayacak.

Elde edilen sonuçlarla ülke genelinde kamu hizmetlerinin yürütülmesinde, merkezi ve yerel planlamaların yapılmasında ve istatistiki verilerin üretilmesinde etkinlik ve verim artırılarak yeni bir "e-Devlet" uygulaması toplum hizmetine sunulmuş olacak.

- Birkaç ilde pilot uygulama yapılacak

Projenin ilk aşaması olan "Farkındalık Çalıştayı" Bakanlık merkez teşkilatı başta olmak üzere projenin paydaşı bakanlık, valilik ve belediye temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla dün Ankara'da gerçekleştirildi.

Açılışı İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce'nin konuşmasıyla yapılan çalıştayda İller İdaresi Genel Müdürü İlker Gündüzöz, projenin yürütülmesi konusunda bilgiler verdi.

Çalıştayın sonuçları doğrultusunda projenin uygulanabilirliğinin test edilmesi amacıyla bu yıl içerisinde bir veya birkaç ilde pilot uygulama yapılması planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler