"Tarımsal destekler bir an önce açıklanmalı"

"Tarımsal destekler bir an önce açıklanmalı"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Tarımsal destekler her yıl nisan-mayıs aylarında açıklanıyordu, bu yıl ağustosa gelinmesine rağmen açıklanmadı"- "Bu durum üreticimizi zor durumda bıraktı. Çiftçimizin önünü görebilmesi ve ne üreteceğine karar verebilmesi i

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal desteklerin her yıl nisan-mayıs aylarında açıklandığını, bu yıl ağustosa gelinmesine rağmen henüz açıklanmadığını belirterek, "Bu durum üreticimizi zor durumda bıraktı. Çiftçimizin önünü görebilmesi ve ne üreteceğine karar verebilmesi için desteklerin bir an önce açıklanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) bulunan yaklaşık 2,3 milyon çiftçinin yararlanarak 14,7 milyon hektar alanda üretim yaptığını hatırlattı.

Çiftçilerin 2017 üretim yılı desteklemelerini beklediğine işaret eden Bayraktar, Bakanlar Kurulu kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanması gereken rakamların hala açıklanmadığına dikkati çekti.

Bayraktar, desteklerin her yıl nisan-mayısta duyurulduğunu anımsatarak, "Bu yıl ağustosa gelinmesine rağmen desteklerin açıklanmamış olması üreticimizi zor durumda bıraktı. Üyemiz olan ve destek alan milyonlarca çiftçimiz bunu bekliyor, sürekli talebini bize iletiyor. Üretici desteklere göre planını yapıyor, ne üreteceğine buna göre karar veriyor. Yeni üretim sezonuna fazla zaman kalmadı, eylül-ekim aylarında üretici ekimini yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, tarımın sürdürülebilirliği için 2017'de üreticilere verilecek destek bütçesinin yaklaşık 12,8 milyar lira olduğuna işaret ederek, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun çiftçileri düşünerek bir an önce kararını vermesi ve destekleri açıklaması gerektiğini vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :