Tarım Kredi'nin 2008 kredi hedefi
Tarım kredi kooperatifleri, 2008 yılı için 2,5 milyar ytl'lik kredi kullandırmayı hedefliyor
2002 yılındaki kriz döneminde Dünya Bankası'nın kapatılması yolunda rapor verdiği Tarım Kredi Kooperatifleri, 2007 yılında yaklaşık 1 milyona yakın çiftçiye 1,9 milyar YTL'lik kredi kullandırırken, 2008 yılı için 2,5 milyar YTL'lik kredi kullandırmayı hedefliyor.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, bir program için geldiği Konya'da yaptığı açıklamada, birlik olarak ülkedeki birçok çiftçinin büyük ölçüde girdilerini temin ettiklerini söyledi.
Geçen yıl 825 bin çiftçiye yaklaşık 1 milyar 650 milyon YTL tutarında kredi kullandırdıklarını vurgulayan Yıldırım, bunun yüzde 80'inin ayni, yüzde 20'sinin ise nakdi kredi olduğunu bildirdi.
Yıldırım, çiftçilerin tohum, mazot, gübre, yem ve makine ihtiyaçlarını sağladıkları ayni ve nakdi krediyle temin ettiklerini kaydetti.
Sadece Konya'da 80 milyon YTL tutarında kredi kullanımı olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Kuraklık yüzünden bu yıl paranın geri dönüşü olmadı. Hükümet'in aldığı kararla çiftçiden önümüzdeki yılın 9 ve 10. ayına kadar ana parayı istemeyeceğiz. Paranın yüzde 7-13 oranındaki faizini hazineden alacağız'' dedi.
Çiftçinin gübre, mazot, yem ve tohum ihtiyacını karşıladığı birliğin 5 yılda büyük gelişme gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
''Bugün örneğin Altınekin'de kooperatife giden bir çiftçi 15 bin YTL'ye kadar kredi kullanabiliyor. 5 yıl önce böyle değildi. 2002'den 2007'ye büyük gelişme gösterdik. 5 yıl önce bir çiftçi bin YTL kredi alabilirken bugün bu rakamı 15 bin YTL'ye çıkardık. 5 yıl önce toplam kredilendirme miktarımız 300 milyon YTL iken, geçen yıl sadece Ege Bölgesi 350 milyon YTL kredi kullandı. Bu yıl kredilendirme miktarımız 1 milyar 900 milyon YTL'ye ulaştı. 300 milyon YTL nerede, 1 milyar 900 milyon YTL nerede?''
2008 KREDİ HEDEFİ 2,5 MİLYAR YTL...
Yıldırım, 5 yıl önce kredi için bir çiftçiden çok fazla kefilin istendiğini belirterek, ''Bu yıl ise 2 kefil imza atıyor. 5 yıl önce faizler yüzde 59-80'di şimdi yüzde 7-13 civarında'' dedi.
Bu gelişmenin kolay sağlanmadığını, 5 yıl içinde ciddi tasarrufa gittiklerini ve yönetim anlayışını değiştirdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
''Hesabımızı kitabımızı doğru yapıyoruz. Bütün bankalarla anlaşmalar imzaladık. 2002 kriz döneminde Dünya Bankası Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğinin tasfiye edilmesi, kapatılması yolunda rapor vermişti. Dünya Bankası'nın 'kapansın' diye rapor verdiği Tarım Kredi'nin peşinde, şimdi bankalar koşuyor. Bütün bankalar bize kredi vermek için yarış ediyor. Yabancı fonlar bile bize geliyor. Geçen yıl sadece Vakıflar Bankası'ndan kullandırdığımız kredi 700 milyon YTL'ye ulaştı. İş Bankası, Tekfenbank, Şekerbank, Halkbank ve Ziraat Bankası ile de çalışıyoruz.''
2007 yılı kredi kullandırma hedeflerinin 2 milyar YTL olduğunu ancak kuraklığın etkisiyle bu rakama ulaşamadıklarını ifade eden Yıldırım, ''2008 yılında bir aksilik olmazsa 1 milyona yakın çiftçiye 2,5 milyar YTL'lik kredi kullandırmayı hedefliyoruz. Bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bu rakamı yakalayacağımızı umuyorum'' dedi.
Yıldırım ayrıca, 5 yılda verdikleri kredilerin geri dönüşünde de önemli gelişme gösterdiklerini belirtirken, ''5 yıl önce verdiğimiz paranın geri dönüşü yüzde 40'lar civarındaydı. Bunu yüzde 90 seviyelerine çıkardık. Bu yıl kuraklık yüzünden geri dönüş olmayacak, ancak biz yine de 2,5 milyar YTL'lik kredi kullandırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. AA