Tarihle iç içe geçen hayat

Tarihle iç içe geçen hayat

İstanbul'un en eski semtlerinden Süleymaniye'deki Ayrancı Sokak'ın sakinleri, adeta tarihle iç içe bir hayat sürüyor- Semtin sakinlerinden Yağızyılmaz:- "Ben, tarihle iç içe yaşayan bir insanım. Evimi vermek istemiyorum. Burada doğdum, burada büyüdüm, bur

İSTANBUL (AA) - ALİ CEVAHİR AKTÜRK - Osmanlı döneminde İstanbul'un önemli bilim ve ticaret merkezlerinden biri olan, günümüzde de barındırdığı birçok tarihi eserle önemli bir kültür ve turizm mekanı konumunda bulunan Süleymaniye'deki Ayrancı Sokak'ta cumbalı evlerde yaşayan semt sakinleri, adeta tarihle iç içe bir hayat sürüyor.

Semt sakinlerinden 65 yaşındaki Adnan Yağızyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihle iç içe bir hayat sürmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sokakta bulunan evinin 1800'lerde inşa edildiğini, babası tarafından da 1945 yılında satın alındığını anlatan Yağızyılmaz, uzun yıllar Nuri Leflef gibi iş adamlarıyla komşuluk yaptıklarını, Mareşal Fevzi Çakmak'ın da zaman zaman sokakta bulunan evleri ziyaret ettiğini aktardı.

Yağızyılmaz, sokakta Osmanlı zamanında cezaevi olarak kullanılan bina olduğunu, Cumhuriyet döneminde de aynı binanın İstanbul'daki atlı polislerin ahırı olarak kullanıldığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün, şimdilerde harabe durumda olan "Palas Otel"de kaldığını, İsmet İnönü'nün annesinin de bu semtte yaşadığını kaydetti.

Adnan Yağızyılmaz, "İstanbul'un en eski sokaklarından birinde yaşamaktan gurur duyuyorum. Burada doğdum, burada büyüdüm. Bu sokakların taşlarının her birinde belki deri parçalarım var." ifadelerini kullandı.

Cazip tekliflere karşın evini satmayı hiç düşünmediğini dile getiren Yağızyılmaz, "Ben, tarihle iç içe yaşayan bir insanım. Evimi vermek istemiyorum. Burada doğdum, burada büyüdüm, burada öleceğim. Çünkü burada tarihle iç içeyim. Tarihle komşuyum." diye konuştu.

Tarihi dokunun yaşatılmasına taraftar olduğunu ifade eden Yağızyılmaz, "Kendi evimde çocuklarım, torunlarımla yaşıyorum. Beni buradan koparsınlar istemiyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :