Tarihi han yeniden yapılacak
42 yıldan beri su altında olan tarihi Altınapa Hanı, rekreasyon yöntemiyle Seydişehir yolunda KOSKİ tarafından kurulacak Su Parkı’na taşınacak.
Tarihi han su altında kalmaktan kurtarılacak
Altınapa Barajı’nın su alanının altında kalan 800 yıllık Altınapa Hanı Büyükşehir Belediyesi tarafından sular altından kurtarılıyor. Hanın orijinal görünümü korunarak KOSKİ tarafından Seydişehir yoluna kurulacak Su Parkı’nın içine nekreasyon-restitiüsyon yöntemiyle yeniden yapılacağı bildirildi.
Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,
Altınapa Hanı’nın, Anadolu Selçukluları döneminde yaşayan bir hayırseverce 13. yüzyılın başlarında yaptırılıp vakfedildiğini belirterek yüzlerce yıl hizmet veren hanın kaderi, 1960'larda tamamlanan ve aynı ismi taşıyan barajda su tutulmasıyla değiştiğini ifade etti. Yaklaşık 42 yıldır su altında bulunan hanın bu süre içinde önemli bir tahribata uğradığını ifade eden Akyürek “Biz bu hanı rekreasyon-restitüsyon yöntemiyle su altından kurtarıp halkımızın da görebileceği bir mıntıkaya taşımak için çalışmalara başladık. KOSKİ’ye Seydişehir yolunda tahsis ettiğimiz yaklaşık 500 bin mr2’lik alana kurulacak SU Parkı içinde Altınapa Hanı’nı da mimari özelliklerini koruyarak yeniden yaptıracağız. Böylelikle halkımızın sular altında kalmış tarihi bir değerimizi görmesine imkan tanıyacağız” dedi.
Akyürek, etüt çalışmalarına başlanan projenin yaklaşık 3 milyon TL’ye mal olacağını sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle barajın sularının çekilmesiyle tarihi han gün yüzüne çıkmış ve büyük ölçüde tahrip olduğu görülmüştü.
ALTINAPA HANI
Konya-Beyşehir Karayolunun 13. km.sinde, Başarakavak sapağında, Altınapa Baraj Gölü sahası içerisinde kalan Argıt (Altınapa) Hanı, devletin en yüksek mevkilerine kadar yükselmiş azatlı bir köle olan Şemseddin Altunba (Altınapa) tarafından 1201 yılında yaptırılmıştır. Hanın kitabesi bulunmamaktadır. Ancak, Şemseddin Altunba tarafından yaptırıldığı 1201–1202 tarihli vakfiyeden anlaşılmaktadır. Bu vakfiyede Şemseddin Altunapa’nın Konya Akşehir yolu üzerinde Argıthanı kasabasının olduğu yerde bir kervansaray yaptırdığı yazılıdır.
Han dikdörtgen planlı olup, kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. Ayrıca bol miktarda da devşirme antik parçalar kullanılmıştır. Kapalı ve açık kısmı bir arada bulunmaktadır. Her iki bölüm birbiri ile aynı ölçüdedir. Doğu yönündeki giriş kısmı ana duvarlardan öne doğru taşkın değildir. Girişin hemen solunda, dışarıdan ikinci kata çıkan bir merdiven bulunmaktadır. Bu bölüm hanın mescit kısmıdır. Girişten kapalı bir avluya geçilmektedir. Bu avlunun iki yanında mekânlar bulunmakta olup, doğu kanadı boydan boya beşik tonozla örtülüdür. Batı yönü ise revak şeklinde düzenlenmiştir. Buradan kapalı kısma geçişi sağlayan kapı dışarıdakinin aksine öne doğru taşırılmış ve anıtsal bir görünüm kazanmıştır. Kapalı kısım giriş yönünde olduğu gibi üç sahınlıdır. Bunların üzerleri beşik tonozlarla örtülüdür. Bu sahınlardan ortadaki daha geniş ve yüksektir. Her iki bölüm de mazgal pencerelerle aydınlatılmıştır. Günümüzde sular altında kalan ve harap durumdaki hanın 1973 yılında Mahmut Akok-Orhan Semerci tarafından rölöveleri çizilmiştir. Murat Güzel-Memleket