"Taksiciler, korsan taşımacılara karşı zafer kazandı"

"Taksiciler, korsan taşımacılara karşı zafer kazandı"

İTEO Başkanı Uğur:- "UKOME'nin aldığı karar ile Büyükşehir Belediyesi'nden 'Güzergah Kullanım Belgesi' alıp, daha sonra yetkisi olmadığı halde korsan taşımacılık yapan kişilerin tespiti halinde, amaç dışı kullandığı belgesi iptal edilecek ve ilgili taşıma

İSTANBUL (AA) - MEHMET ALİ DERDİYOK - İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) telefon uygulamasıyla alternatif taksi hizmeti sunanlara ilişkin kararıyla, "Güzergah Kullanım Belgesi" alıp, daha sonra yetkisi olmadığı halde korsan taşımacılık yapanların tespiti halinde, iznin iptal edileceğini ve ilgili taşımacının 6 ay süre ile yeni belge alamayacağını bildirdi.

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Yahya Uğur, UKOME'de bir ay önce yapılan toplantıda, telefon uygulamasıyla korsan taksi hizmeti sunanların ele alındığını ve buradan esnaf açısından olumlu karar çıktığını söyledi.

Uğur, "2014'ten itibaren Türkiye'de hizmet vermeye çalışan ancak beklediği başarıyı yakalayamayan Uber'e bir darbe de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Hiçbir yasallığı bulunmayan ve sadece bir akıllı telefon uygulaması üzerinden çalışan Uber, tüm dünyada tepki ile karşılaşan bir sistem. Uber bugüne kadar taksicilerin yaptığı eylemleri reklam olarak kullandı ve geniş kitlelere yayıldı. 2014'den beri ülkemizde tutunmaya çalışan Uber, İTEO olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gizli yürüttüğümüz çalışmalar sebebiyle başarılı olamadı. Son UKOME kararı da Uber ve benzeri korsanlara büyük darbe vurmuş oldu." diye konuştu.

Bu sistemin, birçok ülkede önce yasal olarak çalışmaya başlayıp ardından yasaklanmaya başladığını aktaran Uğur, Türkiye'de ise hiçbir zaman yasal hale gelmediğini bildirdi.

Uğur, son kararın taksici esnafı için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"UKOME'nin aldığı karar ile Büyükşehir Belediyesinden 'Güzergah Kullanım Belgesi' alıp, daha sonra yetkisi olmadığı halde korsan taşımacılık yapan kişilerin tespiti halinde, amaç dışı kullandığı belgesi iptal edilecek ve ilgili taşımacıya 6 ay süre ile yeni belge düzenlenmeyecek. Bu kararla, korsan taşımacılara karşı taksiciler büyük bir zafer kazandı. Çünkü, korsan taşımacılar yıllarca taksicilerin en büyük sorunu idi. Cumhurbaşkanımız Başbakan iken taksicilerin bu sorununa duyarsız kalmadı ve tüm partilerin desteği ile bir gecede korsanı bitiren kararın Meclis'ten çıkarılmasını sağladık. O gün yalnız bırakılmayan taksici esnafı bugün de korsan oluşumlara karşı yalnız bırakılmadı. Üç yıl önce, esnafımız henüz Uber'in farkına varmamışken biz Uber'le gizli bir savaş başlattık. Uber dünyada yapılan eylemleri reklam malzemesi yaparak büyüme gösterdi. Biz İTEO olarak hükümetin bizlere duyarsız kalmadığı bir konuda eylem yaparak Uber ve benzerlerine prim yaptırmayı asla tercih etmedik. Devlet yazıdan ibarettir. Biz de tüm kurumlarla yazışmalarımızı yaparak önlemlerimizi aldık."


- Uber'in Türkiye'de artık yaşama şansı yok

İTEO'nun Uber’le mücadele konusunda sadece İBB ile çalışma yürütmediğini dile getiren Uğur, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Rekabet Kurulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı ile de iş birliği içerisinde çalıştığını aktardı.

Uğur, süreç içerisinde emniyetin de büyük katkısının olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Emniyet teşkilatı son on bir ay içerisinde 6 bin 700 araç sürücüsüne ve yolcularına cezai işlem uyguladı. Uber kullanan müşteriye de 295 lira ceza yazılıyor. Şu kesinlikle bilinmeli ki Uber'in bu cezaları ödediğine dair bilgiler yalan. Zaten yasal olan bir hizmete ceza yazılması söz konusu olmaz. Uber kullanan vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum; uygulamayı kullanan herkesin bilgileri, yani telefon numaraları, adresleri ve kredi kartı bilgileri güvenlik açığı sebebi ile çalınmış durumda ve yine net bir şekilde belirtiyorum ki Maliye, Uber hizmeti verenleri ve bu sistemi kullananları incelemeye aldı. İBB güzergah belgelerini iptal ediyor. TÜRSAB D2 belgesini kötüye kullanmaktan acenteliğini iptal ediyor. Ulaştırma Bakanlığı Uber hizmeti yaptığını tespit ettiği şirketin tüm belgelerini iptal ediyor. Sonuç açıktır ki Uber'in ve türevlerinin Türkiye'de artık yaşama şansı yoktur. Bu da bazı savaşların sessiz kazanıldığının göstergesidir. Yakın zamanda Uber'e erişim yasağı da gelecek inşallah. Bizim için önemli olan, adı ne olursa olsun taksicinin ekmeğine ortak olacak korsanların türemesini engellemektir."

Bunun için de taksiciler olarak kalite, konfor, güvenlik, hizmet ve memnuniyet zincirini korumak için çaba göstereceklerini dile getiren Uğur, meslektaşları adına kendilerine destek veren tüm devlet kurumlarına teşekkür etti.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler