Tahta beşik "boş" kaldı

Tahta beşik "boş" kaldı

Giresun'da uzun yıllardır birlikte beşik üreten baba ve oğul ustalar, talebin bir hayli azalmasına rağmen mesleklerini devam ettiriyor- Beşik ustası Necati Yılmaz:"Bu bizim zanaatimiz, bırakamıyoruz. Zevk almasam bunu hiç yapmam, tezgaha girmedikten sonra

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da uzun yıllardır birlikte beşik üreten baba oğul, talebin azaldığı mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Hasan Yılmaz, Dereli ilçesinin Yeşiltepe köyündeki evlerinin bahçesindeki atölyede, yarım asırdır ağaçları işleyerek beşik haline getiriyor. Zanaatini öğrettiği 50 yaşındaki oğlu Necati Yılmaz da babasının yanında son kuşak olarak mesleği sürdürüyor.

Azalan beşik satışları nedeniyle başka işler de yapan baba ve oğul, yine de el yapımı beşikten vazgeçmiyor.

Hasan Yılmaz, 71 yaşında olduğunu, beşik yapmaya yaklaşık 50 yıl önce bir arkadaşının yanında elektriksiz el tezgahında başladığını söyledi.

O dönemde ağaçları ayakla döndürülen makinede işlediklerini anlatan Yılmaz, "O zamanlar çok zordu, terzi gibi ayaklarımızla makineyi çeviriyorduk. Elektrikli tezgahlar kısa süre sonra yaygınlaşmaya başladı ancak yanlış anlaşılmasın, ağaç makinede sadece dönüyor, onun dışında yine her şey el emeğiyle, ustalıkla yapılıyor." dedi.

Hasan Yılmaz, geçmişteki gibi el yapımı beşiklere ilgi gösterilmediğini ifade ederek, eskiden haftada 2-3 tane sattıkları beşikten şimdilerde ayda 1-2 tane satıldığını aktardı.

Yılmaz, şu anda yaptıkları beşiklerin nostalji meraklısı insanlar tarafından satın alındığını dile getirerek, "Gençler fabrikasyon beşikleri tercih ediyor ama tabii bu bizim zanaatimiz, bırakamıyoruz. Zevk almasam bunu hiç yapmam, tezgaha girmedikten sonra içim rahat etmiyor. Ben burada çalışmasam yapamam, zevkle çalışıyorum." diye konuştu.

Yaptığı beşikleri başka şehirlere de gönderdiğini belirten Hasan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Orada bir müşteri bir yerden normal beşik almış, çocuk rahat bir şekilde yatamamış. Beni aradı, beşik siparişi verdi. Yine bu şekilde bir kişi daha aradı, Zonguldak'a da bir tane gönderdik. Her iki beşikte de çocuklar çok rahat uyumuşlar, beni arayıp teşekkür ettiler."

Yılmaz, beşik yapmanın incelikli bir iş olduğuna dikkati çekerek, "Bunda bir milimetre hata yapsan, beşik sağlam olmaz. Ölçüsünden sapmamak lazım, beşiğin devrilmemesi lazım. Benim yaptıklarım da devrilmez. Kızılağaçtan yapıyorum, buralarda ağaçlar rüzgarla devriliyor, biz de onlardan kullanıyoruz." ifadesini kullandı.

Bir beşiği 3 günde yaptığını dile getirerek, mesleğin bugünlerde tercih edilmediğine dikkati çeken Hasan Yılmaz, kendisinden sonra devam ettirmesi için mesleği oğluna öğrettiğini aktardı.

Necati Yılmaz ise baba mesleğini devam ettirmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "35 yıldır babamın yanında beşik yapıyorum. Benimle birlikte bu meslek ölene kadar devam eder ancak benden sonra öğrenen olmaz. Öğreneyim diye talep eden de yok." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :