Suriyeli yetim kardeşlere hayırseverlerden yardım eli

Suriyeli yetim kardeşlere hayırseverlerden yardım eli

Babalarını kaybettikten sonra annelerinin başka biriyle evlenmesi üzerine tek başlarına kalan Suriyeli kardeşler, İzmir'de sığındıkları depoda hayırseverler ile sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla yaşama tutunuyor- Kardeşlerin en büyüğü 15 yaşındaki Cu

İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli kardeşlerin bir depoda verdiği yaşam mücadelesi yürek burkuyor. Babalarının vefatı sonrası annelerinin başka bir evlilik yapması üzerine tek başlarına kalan kardeşlere, hayırseverler ve sivil toplum kuruluşları sahip çıkıyor.

Kadifekale semtinde bir binanın giriş katında daha önce depo olarak kullanılan, banyosu, mutfağı olmayan tek odalı yapıda yaşayan 3 kardeşin en büyüğü olan 15 yaşındaki Ahmet Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babaları Mecit Cuma'nın savaştan önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini, annelerinin ise başka biriyle evlenerek kendilerini terk ettiğini söyledi.

Savaştan önce de geçim sıkıntısı çektiklerini, komşularının günübirlik yardımlarıyla ayakta kaldıklarını, zaman zaman ayakkabı boyacılığı yaptığını dile getiren Cuma, bu nedenle okula gidemediklerini anlattı.

Savaşın başlamasıyla Suriye'de yaşama şansları kalmadığını, kardeşleri 11 yaşındaki Zahide ve 8 yaşındaki Zehra ile Halep'ten Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yaptıklarını aktaran Cuma, bir süre sınırdaki kamplarda kaldıklarını ifade etti.

Cuma, İzmir'e sığınan akrabalarının önerisi üzerine kente geldiklerini, halen akrabalarının, hayırsever vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla hayata tutunmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Annem başka biriyle evlenince kardeşlerimle yapayalnız kaldık. Savaşın ardından geldiğimiz İzmir’de iki kız kardeşime göz kulak olmaya çalışıyorum. Yaşadığımız depo için kira ödemiyoruz, bir yardımsever bize bu iyiliği yaptı. Akşam yemekleri için akrabalarımıza gidiyoruz. Bazen de komşularımız bize yemek gönderiyor. Yatma vakti gelince depoya geliyoruz."

- Denizde ölen çocuklar

Hem yaşı küçük hem de kardeşlerine göz kulak olduğu için çalışamadığını aktaran Cuma, ülkesindeki savaş sırasında çok çocuğun öldüğünü, büyük korku yaşadıklarını, bu nedenle kaçmaya karar verdiklerini kaydetti.

Suriye'den gelen ailelerin bir bölümünün Yunanistan'a gittiğini ancak bu yolculuk sırasında da çocukların öldüğünü anımsatan Cuma, "Her ölüm haberi geldiğinde kardeşlerime olan bağlılığım daha da artıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriyelilere gösterdiği ilgi ve samimiyeti hiçbir ülkenin göstermediğini, bundan dolayı minnettar olduğunu vurgulayan Cuma, savaşın bir an önce bitmesi ve kardeşleriyle ülkelerine dönme temennisini dile getirdi.

Kardeşlerden Zahide Cuma ise okula gitmek istediğini ifade ederek, "Her gece başımı yastığa koyduğumda Allah'a savaşın sona ermesi için dua ediyorum" dedi.

- İHH'dan yardım eli

Suriyeli kardeşleri yaşadıkları depoda ziyaret eden İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, kimsesiz kardeşlere gıda, giyim ve battaniye yardımında bulundu.

İHH İzmir Kadın Kolları Başkanı Elif Sağıroğlu, çocukların daha iyi koşullarda barınması ve eğitimlerine devam etmesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek kardeşlerin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Suriyeli yetim kardeşlere hayırseverlerden yardım eli

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :