Suriyeli sığınmacılar "ateşkes" ile umutlandı

Suriyeli sığınmacılar "ateşkes" ile umutlandı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, Halep doğusunda sağlanan ateşkes ile yakınlarının hayatta kalacağına yönelik umutları arttı- Suriyeli Serdi: - "Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Halep düşmeden önce ve şimdi Suriye

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, Halep'in doğusunda sağlanan ateşkes sayesinde yakınlarının hayatta kalacağına yönelik umutları arttı.

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin yoğunlaşan saldırılarının ardından Türkiye'nin ara buluculuğuyla sağlanan ateşkes bombardımandan kaçan sığınmacıları az da olsa sevindirdi.

İç savaşın ardından güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'de hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, bir taraftan da ülkelerindeki gelişmeleri anbean takip ediyor.

Şanlıurfa'daki sığınmacılar, ülkenin adeta kalbi konumundaki Halep'te sağlanan kısmi ateşkes ile umutlandı.

Akçakale ilçesindeki çadır kentte kalan Ahmet Serdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin en büyük savaşlarından birini yaşadıklarını söyledi.

Halep'te binden fazla kişinin son bir ayda hayatını kaybettiğini ifade eden Serdi, "Allah'ın sayesinde ve Türkiye öncülüğünde mutabakata varılıp Halep'teki sivil halkın kuşatmadan kurtulmasına vesile olundu. Şu anda Halep'te yaklaşık 100 bin sivil insan yıkım, açlık, ölüm ve mahrumiyet içerisinde kuşatma altındadır. Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Halep düşmeden önce ve şimdi Suriye halkına sunduğu yardımlardan dolayı minnet ve şükranlarımızı sunarız." diye konuştu.

Suriyeli Yusuf Hadi de Halep'te güçlükle sağlanan ateşkesin ülkenin tamamına yayılması için fırsat yakalandığını kaydetti.

Uluslararası toplumdan savaşı tamamen durdurabilmek için çaba göstermelerini beklediklerini anlatan Hadi, yavaş yavaş savaşın sona erebileceğine inanmaya başladıklarını dile getirdi.

-"Yeterli değil"

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de şu ana kadar sınır ötesindeki Suriyelilere 277, Türkiye'dekilere ise bin 12 tır yardım ulaştırdıklarını aktardı.

Suriye'de 6 yılı aşkındır dünyanın gözü önünde binlerce çocuk ve sivilin katledildiğine işaret eden Gerem, şunları kaydetti:

"Dünya sadece Suriye ve Halep için timsah gözyaşı döküyor. Biz dünyanın timsah gözyaşı dökmesini istemiyoruz, dünyanın bu zulmü ve katliamı durdurması için harekete geçmesini istiyoruz. Dün akşam Halep'in kısmi bir kesiminde ateşkes yaşandı. Özellikle doğu mahallerinde Sünni Müslümanların yaşadığı bölgeler her gün bombalanıyor. Bu ateşkesin neticesinde çok az bir kesimin tahliye edilmesi bekleniyor, bu yeterli değil. Suriye'nin bütününde barışın ve ateşkesin sağlanmasını istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :