Suriyeli muhaliflerden Cenevre uyarısı

Suriyeli muhaliflerden Cenevre uyarısı

Suriye Askeri Muhalefet Heyeti Başkanı Alluş, 20 Şubat'ta Cenevre'de gerçekleşmesi beklenen görüşmeleri değerlendirdi - Alluş: - "Şartlarımız yerine getirilmezse hiçbir yere gitmeyeceğiz. Öncelikle ateşkesin sağlanması, tutukluların serbest kalması ve kuş

ANKARA (AA) - ADHAM KAKO/MOHAMAD MİSTO - Suriye Askeri Muhalefet Heyeti Başkanı Muhammed Alluş, Astana görüşmelerinde öne sürdükleri taleplerin yerine getirilmemesi durumunda 20 Şubat'ta Cenevre'de gerçekleşmesi beklenen toplantıya katılmayacaklarını söyledi.

Alluş, AA muhabirine Suriye konulu Astana görüşmeleri ve 20 Şubat'ta düzenlenmesi beklenen Cenevre toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Astana toplantısından sonra garantör ülkelere ateşkes şartlarını sunduklarını ve bu yönde vaatler aldıklarını belirten Alluş, “Barada Vadisi’ne ve Guta’ya girilmeyeceği yönünde vaatler aldık, hiçbir muhalif grupların hedef alınmayacağı yönünde söz verilmişti ama bu vaatler yerine getirilmedi." ifadelerini kullandı.

Garantörlere sahadaki gelişmelere dair görüşlerini ve tavırlarına dair yasal bir bildirim gönderdiklerini söyleyen Alluş, garantörlere sundukları, ateşkesin sabitleşmesini ön gören teklife bugün Astana'da başlayan görüşmelerde yanıt verileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ankara’da geçen cuma günü Türk ve Rus yetkililerle istişarelerde bulunduklarını hatırlatan Alluş, Suriye'deki tüm gelişmeleri detaylarıyla taraflara aktardıklarını ifade etti. Suriye ile ilgili somut kararlar alınmasını istediklerini vurgulayan Alluş, "Bu da (Rusların) onların sorumluluğundadır. Onlar sorumluluklarını yerine getirirlerse bizler de görüşmelere devam ederiz. Eğer geri adım atarlarsa da bizler de devam etmeyiz ve bu durumda her şey biter.” yorumunu yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen istişare toplantısında Cenevre görüşmelerinin ve Cenevre’ye katılacak ortak bir heyetin oluşturulması imkânının ele alındığını kaydeden Alluş şu ifadelere yer verdi:

"Askeri grupların mesajı netti. Gruplar, garantör ülkelere (Rusya ve İran'a) 'Astana’ya katıldık ve bizlere birtakım vaatler verildi. Şimdi bu vaatlerin yerine getirmesini bekliyoruz' dedi."

- “Şartlarımız yerine getirilmezse hiçbir yere gitmeyeceğiz"

“Cenevre görüşmelerine katılacak mısınız? sorusuna Alluş, "Şartlarımız yerine getirilmezse hiçbir yere gitmeyeceğiz. Özellikle de 3 şartımızın yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle ateşkesin sağlanması, tutukluların serbest kalması ve kuşatma altındaki bölgelerden Esed rejiminin ablukasının kaldırılması gerekiyor." şeklinde cevap verdi.

Sundukları şartların yerine getirilmesi halinde yeni bir sürece girilebileceğinin altını çizen Alluş, Suriye’deki devrimin hedeflerine ve beklentilerine bağlı olduklarını söyledi.

İran güçlerinin ve ona bağlı Şii milislerin Suriye’den uzaklaştırılması için çözüm arayışında olduklarını belirten Alluş, “Daha önceki görüşmelerde varılan kararların yerine getirilmemesi durumunda başka bir toplantıya gitmemizin bir anlamı yok.” dedi.

- "Rejim herkesi oyalıyor"

Garantörlerin sorumluluğunda imzalanan anlaşmalara uyulmadığı sürece, dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın görüşmelerden bir netice alınamayacağını dile getiren Alluş, "Rejim aslında herkesi oyalıyor, imzaladığı anlaşmalara uymuyor. Hatta garantörüne (Rusya'ya) verdiği sözü yerine getirmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Buna karşın Rusya'nın savaşan ülke konumundan garantör konumuna geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Alluş, Suriye de askeri varlık gösteren İran’ın bölge ülkelerinde genişleme emelleri olduğunu ve siyasi çözüm girişimlerini baltalamak için her türlü oyun içerisinde olacağını savundu.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 -24 Ocak tarihlerinde düzenlenen Suriye konulu toplantıya askeri muhalefet heyeti başkanı olarak katılan Alluş, diğer bazı muhalif gruplardan bu konuda eleştiriler aldıklarını hatırlattı.

“Bizler rejimin tehcirlerini durdurmak, kamplardaki ailelerin sıkıntılarını azaltmak, hapishanelerdeki masumların dertlerini dindirmek için Astana görüşmelerine katıldık.” diyen Alluş, mazlum Suriye halkının dertlerini ve sıkıntılarını bitirmek için ellerinden gelen her şeyi deneyeceklerini, bütün imkanları ve fırsatları değerlendireceklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :