Suriyeli ailenin ''yağmalanması'' davası

Suriyeli ailenin ''yağmalanması'' davası

Bahçelievler'de, kendilerini polis olarak tanıtıp evine girdikleri Suriyeli ailenin 4,5 kilogram altın ve 36 bin dolarını zorla alarak kaçtığı iddia edilen 4 kişinin yargılanmasına başlandı

İSTANBUL (AA) - Bahçelievler'de kendilerini polis olarak tanıtarak Suriyeli ailenin evine girip 4,5 kilogram altın ve 36 bin dolarını alarak kaçtığı iddia edilen 4 kişinin yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Necip Payam, Muhammet Muvaffak Sabuni, Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi ve Salam Jaber katıldı.

Duruşmada mağdur Feysel İsa İdan ve eşi Fatima Casim El İdani ile tarafların avukatları bulundu.

Duruşmada savunma yapan, tutuklu sanık Necip Payam, olay tarihinden iki ay önce sanıklardan Muhammet Muvaffak Sabuni ve Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi ile Gaziantep'te başka bir kişi aracılığıyla tanıştıklarını, sanıklardan Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi'nin kendisine Suriye'deki akrabalarının katledildiğini ve paralarının alındığını, Muhammet Alev isimli bir şahsın bunları aldığını söylediğini ifade etti.

Sanık Payam, şunları anlattı:

''Parayı alıp Türkiye'ye gelenlerin içinde bir tanıdıkları olduğunu ve o kişinin bu sanıkları arayarak parayı alanların Türkiye'ye gelmeleri durumunda haber vereceğini söyledi. Ben şikayetçileri tanımam. Ben de bu sanıklara 'Gaziantep'te esnafım, emniyette ve adliyede tanıdıklarım var. Bu para sizinse size ait olduğunu ispat ederseniz gider konuşuruz hakkınızı ararız' diye söyledim. Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi paranın akrabalarına ait olduğuna dair delili olmadığını ancak parayı alan kişinin amcasının oğlunun şahitlik yapacağını söyledi. Ben de sanıklara bu işe karışmayacağımı söyledim. Görüşmeden 2 ay sonra Halit İslam telefonla beni aradı, sanıkların İstanbul'da olduklarını söyledi. Ben de olaydan 27 gün önce İstanbul’daydım. Diğer sanıklar bana alacakları olduğunu belirttiklerinde gitmeyeceğimi söyledim. Ancak ısrar ettiler, para teklif ettiler. Onun üzerine savcılığa, emniyete giderek şikayetçi olmalarını tavsiye etmek yerine bu şekilde davranmak suretiyle hata ettim, pişmanım. Diğer sanıklarla birlikte eve girdim evden çıktıktan sonra kullandığım araçla Muhammet Muvaffak Sabuni ile birlikte ayrıldık. Suça konu çantayı ben almış değilim. Benim elim çantaya değmedi. Şikayetçilerin iddia ettiği gibi komiser olduğumu söylemedim.''

Tercüman aracılığıyla ifadesi alınan şikayetçi Fatima Casim El İdani, sanıklardan şikayetçi olduğunu ifade ederek, duruşma salonunda sanıklardan Necip Payam, Muhammet Muvaffak Sabuni ve Salam Jaber'in olay günü evlerine gelen kişiler olduğunu teşhis etti.

Şikayetçi İdani, olay nedeniyle kızının psikolojisinin bozulduğunu, sanıklarla karşılaşmamak için duruşmaya gelmediğini ve Suriye'de de kuyumcu olduklarını söyledi.

Bir diğer şikayetçi Feysel İsa İdan da kendilerine 3 bin 500 dolar ve 3 kilo 800 gram altının iade edildiğini, çalınan altının 5 kilodan fazla olduğunu söyleyerek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Tutuklu sanıklardan Irak vatandaşı Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi ve Suriye vatandaşı Salam Jaber'in avukatlarının duruşmaya katılmadığı için savunması alınamadı.

Söz alan sanık Muhammet Muvaffak Sabuni'nin avukatı da savunma yapmak için süre istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

-İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Necip Payam, Muhammet Muvaffak Sabuni, Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi ve Salam Jaber'in olaydan bir süre önce Suriye'deki iç savaştan kaçan şikayetçiler Feysel İsa İdan (65) ve eşi Fatima Casim El İdani'nin (56) yanlarında 36 bin dolar para ve yaklaşık 4,5 kilogram altın ile İstanbul’a akrabalarının yanına yerleştiği duyumunu aldıklarını ve plan yaparak 15 Kasım 2016'da şikayetçilerin Bahçelievler'deki evine gittikleri anlatıldı.

Ellerinde telsiz bulunan, Arapça ve Türkçe konuşan sanıkların kendilerini polis olarak tanıttıktan sonra, evde silah bulunduğunu bu sebeple arama yapacaklarını söyleyerek içeri girdikleri kaydedilen iddianamede, evde yemek yiyen sanıkları ve tanıkları bir odada toplayıp evin odalarını araştırdıkları, içerisinde altın ve paraların bulunduğu çantayı şikayetçilerin elinden zorla ve çekiştirerek alarak kaçtıkları, olaydan sonra sanıkların yakalandıkları ve suçtan elde edilen altınların üzerilerinde ele geçirildiği bildirildi.

İddianamede, sanıklar Necip Payam, Muhammet Muvaffak Sabuni, Ahmad Abdullah Ahmed Al Dulimi ve Salam Jaber hakkında ''Gece vakti birden fazla kişi tarafından birlikte konutta yağma'' ve ''Nitelikli konut dokunulmazlığını ihlal'' suçlarından onbirşer yıldan onsekizer yıla kadar ayrı ayrı hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :