Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

Suriyeli askeri uzmanlar, son zamanlarda rejime ait düşen ya da düşürülen uçak sayısının artmasının, uçakların eski olmasından ve muhaliflerin uçakları düşürme konusundaki yeteneklerini geliştirmelerinden kaynaklandığını belirtiyor

ŞAM (AA) - Suriyeli askeri uzmanlar, mart ayından bu yana rejime ait düşen ya da düşürülen uçak sayısının 7'ye ulaşmasını, rejimin hava kuvvetlerinin çoğunun Sovyet yapımı eski uçaklardan oluşmasından ve muhaliflerin uçakları düşürme konusundaki yeteneklerini geliştirmelerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Rejime ait MİG 21 ve MİG 23 tipi iki uçağın 12 Mart-8 Haziran tarihlerinde Hama'da, MİG 23 tipi bir uçağın da Şam kırsalında teknik arıza nedeniyle düştüğü ifade ediliyor. Muhaliflerin düzenlediği saldırılarda ise 5 Nisan'da Halep kırsalında Sukhoi 22, 27 Haziran'da Şam kırsalında MİG 29 tipi uçak ile 26 Haziran'da Şam'da bir helikopter düşürüldüğü kaydediliyor. Sukhoi 22 ve Sukhoi 24 tipi iki uçağın ise rejim teknik sebeple düştüğünü savunurken, muhalifler bunların kendileri tarafından düşürüldüğünü iddia ediyor.

Suriye ordusundan ayrılmadan önce Şam kırsalında bulunan Damir Havaalanı'nda çalışan pilot Albay Muhammed en-Nasan, rejime ait en modern uçakların Sukhoi 24 ve MiG-29 tipinde olduğunu ve ülkeye 1990'da getirildiklerini söyledi. Bu uçakların 25 yıldır hizmet verdiğine işaret eden Nasan, dört yıl boyunca sürekli uçmaları ve kullanım ömürlerini aşmaları sebebiyle uçakların teknik arızalarla düştüğünü ifade etti.

Halihazırda rejimin faaliyet gösteren savaş uçaklarının sayısında ciddi bir düşüş olduğunu kaydeden Nasan, Rusya'nın hava desteği olmasaydı rejimin muhaliflerin ilerlemesini durduramayacağını söyledi.

Uçakların düşürülmesi konusunda ise muhaliflerin gelişmiş uçaksavar ve ısı güdümlü füzeleri bulunmadığını, ABD ve Batı'nın muhaliflere bu tarz silahlar verilmemesi konusunda kesin kararı bulunduğunu ifade eden Nasan, muhaliflerin uçak düşürme eylemlerinin çoğalmasının arkasında klasik uçaksavarları kullanımı geliştirmelerinin bulunduğunu söyledi.

Suriye ordusundan emekli Albay Ahmed Halil ise rejime bağlı askeri uçakların çoğunun tamire ihtiyaç duyduğunu, problemi bulunmayan uçak sayısının 10'u geçmediğini aktardı.

Rejimin yeni uçak satın almadığını, eskileri tamir ettiğini, bazen bu amaçla uçakları Rusya'ya gönderdiğini ifade eden Halil, uçakların kullanım ömürlerinin de bittiğini kaydetti.

Halil ayrıca, muhaliflerin, bazı hava savunma sistemlerinin şifrelerini de kırdığını, İslam Ordusu'nun 26 Haziran'da OSA hava savunma sistemini kullanarak Suriye Ordusuna ait helikopteri düşürdüğünü ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :