Suriye'de sıcaktan bunalanlar buz ve havuza rağbet ediyor

Suriye'de sıcaktan bunalanlar buz ve havuza rağbet ediyor

Muhaliflerin kontrol ettiği İdlib ve Halep'in batı kırsalında, 50 derecenin üstünde seyreden sıcaklık, buz ve havuza talebi artırdı- Rejimin elektrik vermediği bölgede halk, yiyeceklerini korumak ve soğuk su içebilmek için buz kalıpları satın alıyor- İdli

İDLİB (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib ilinde ve Halep'in batı kesimlerinde aşırı sıcak havalardan bunalan halk, serinlemek için buz kalıbı tezgahlarına ve havuzlara akın ediyor.

Ülkenin kuzeybatısında, Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib ili ve Halep'in batı kesimlerinde, hava sıcaklıkları 50 derecenin üzerinde seyrediyor.

Bölgeye verilen elektriğin üretim ve dağıtım tesislerini elinde bulunduran rejim, muhaliflerin kontrolündeki alanlara elektrik göndermiyor.

Halk buzdolabında sakladığı yiyeceklerini koruyabilmek için buz satın almak zorunda kalıyor.

Buz üreticilerinin buzu jeneratörle üretmek zorunda kalması ise fiyatları yükseltiyor. Buna rağmen buz kalıplarının satıldığı tezgahların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Dana sakinlerinden Muhammed Al Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buz kalıbını bin 200 Suriye lirasına (8 TL) aldıklarını söyledi.

Şami, "Sıcaklar nedeniyle buza talep arttı. Elektriklerin olmaması da buzun fiyatını iki katına çıkardı. Sıcak su içmek istemediğim için buz kalıbı 5 bin Suriye lirası (33,5 TL) olsa da alacağım. Ne yapayım? Bazen ilçede buz buluyoruz, bazen de hiç bulamıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Dana'daki buz satıcılarından İsmail Ebu Muhammed el Humsi, sıcaklık ve mazot fiyatları nedeniyle buzu pahalıya satmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Buzu fabrikadan 800 Suriye lirasına (5,5 TL) aldıklarını dile getiren el Humsi, "Sıcaklıklar insanları kuruttuğu için buz almak zorunda kalıyor. Ayrıca elektrikler de yok. Bu nedenle evlerde klima ve vantilatörler de çalıştırılamıyor. Bu nedenle serinlemek için halk buz almak zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

- Buzlu içecekler revaçta

Dana'da soğuk içecek satıcısı Necim Nasır, buzlu içeceklere de talebin arttığını belirtti.

Buz fabrikalarının talepleri karşılamakta zorlandığını kaydeden Nasır, "Talep çok, üretim az. Elektrik yok. Elektrik olmamasından dolayı her şey çok pahalı.'' dedi.

- Yüzme havuzlarına ilgi büyük

Dana'daki yüzme havuzunda serinlemeye çalışan Mustafa Hayan, bölgeye Halep'in batı kesimlerinden geldiğini dile getirdi.

Hayan, "Elektrikler olmadığı için ne klima ne de vantilatör çalışıyor. Buz fabrikaları buz yetiştiremiyor. Çareyi havuzda buluyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Suriye'de sıcaktan bunalanlar buz ve havuza rağbet ediyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :