Suriye'de Savaş Suçu Belgeleri

Suriye'de Savaş Suçu Belgeleri

CHP'li Balbay:-"Suriye'de kabul edilemez gidişin fotoğrafları bunlar. Bunlar vahşetin, insanlık dışı bir uygulamanın fotoğrafları"-"BM'yi gerçeğin ortaya çıkması için daha aktif olmaya çağırmayı gazeteci kökenli bir bir milletvekili olarak gör

Seval Güler - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara ilişkin, "Suriye'de kabul edilemez gidişin fotoğrafları bunlar. Bunlar vahşetin, insanlık dışı bir uygulamanın fotoğrafları" dedi.

Gazeteci-Yazar Balbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belge ve fotoğrafları değerlendirdi.

İletişim çağının getirdiği olanaklarla artık hiçbir şeyin gizli kalmadığını belirten Balbay, "Suriye'de kabul edilemez gidişin fotoğrafları bunlar. Bunlar vahşetin, insanlık dışı bir uygulamanın fotoğrafları" ifadesini kullandı.

Fotoğraflara yansıyanların nerelerde yapıldığını, bu vahşetin sorumlusunun kimler olduğunun da en kısa sürede ortaya çıkarılması gerektiğine işaret eden Balbay, "Bu tür vahşetler hiçbir ülkenin iç işi olamaz. Bu tür vahşetler insanlık suçudur ve insanlık suçu da bütün insanlığı ilgilendirir. Bu yüzden evrensel bir suçtur. İtiraf edeyim fotoğraflara bakamadım. Sonra içim rahat etmedi bir gazeteci refleksiyle nasıl olabilir diye baktım. O kişilerin öldürülüş biçimi doğadaki en vahşi yaratık hangisi ise ona bile sığmayan bir tablo" diye konuştu.

- "Bu bir gazetecilik, lamı cimi yok"

Fotoğrafları bir gazeteci olarak da değerlendiren Balbay, "Gazetecilik olarak baktığımız zaman bu bir gazetecilik...Lamı cimi yok. Bugüne kadar Suriye'den gelen haberlerin sanıyorum en vahşilerinden diye değerlendiriyorum. Dilerim sadece komşumuz değil, yeryüzünün hiçbir coğrafyasında böyle şeyler yaşanmaz. Çünkü en temel hak yaşama hakkıdır. 21. yüzyılda hala bunların yaşanıyor olması da ayrıca hüzün verici" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler'in görevini ne ölçüde yaptığının da üzerinde durulması gerektiğine vurgu yapan Balbay, "BM'yi de göreve, gerçeğin ortaya çıkması için daha aktif olmaya çağırmayı, gazeteci kökenli bir bir milletvekili olarak görev sayıyorum" dedi.

Muhabir: Seval Güler
Yayınlayan: Kudret Topçu

Kaynak:Haber Kaynağı