Suharto hayatını kaybetti

Suharto hayatını kaybetti

3 Ocak'tan beri hastanede olan Endonezya eski Devlet Başkanı Suharto öldü.

Bir süredir tedavi gören ve durumu giderek ağırlaşan Suharto, yerel saatle 13.10'da hayatını kaybetti. 86 yaşındaki politikacı 3 Ocak'ta hastaneye kaldırılmıştı.

 

Bu arada Asya'nın en büyük siyasi isimlerinden biri olan Suharto'nun birçok organında sorun bulunduğu belirtilmiş, son olarak nefes darlığı ile kalp ve böbrek yetmezliği sebebiyle tedavi altına alınmıştı.

 

Öte yandan Suharto'ya yakın bir isim gece saatlerinden itibaren aile yakınlarının hastaneye akın ettiğini belirtirken, Suharto'nun 6 çocuğunun da babalarının yatağının başından bir an olsun ayrılmadığını dile getirdi.

 

Endonezya siyasetine 32 yıl hakim olan Suharto bugün, 86 yaşında hayatını kaybetti. Suharto'nun hayatı ve kariyerindeki önemli olaylar :

 

8 Haziran 1921: Suharto Endonezya'nın Java adasında çiftçi bir aileden dünyaya geldi.

 

1940-1943: Endonezya'daki Hollanda Kraliyet Ordusu'nda hizmet yaptı. 1942 yılında Japon işgalinin ardından Japonya destekli bağımsız halk ordusu Pembela'ya katıldı.

 

1945-1949: Endonezya'da kurulan milli orduya katıldı. Ülke 1949'da bağımsızlığını kazanıncaya kadar, Hollandalı sömürgecilerle karşı karşıya gelmekten uzak durdu.

1963: Ordu Stratejik Komutanlığı'nın (Kostrad) başına getirildi.

 

11 Mart 1966: 30 Eylül 1965'te ülkenin Sukarno'nun da katıldığı bir darbe girişimiyle sarsılmasının ardından, Suharto ve Sukarno arasındaki iktidar mücadelesinde 300 binden fazla komünist hayatını kaybetti.

 

12 Mart 1967: Sukarno'nun savunmasını red eden Endonezya Halk Danışma Meclisi (MPR), Suharto'yu geçici devlet başkanı olarak atadı.

 

8 Ağustos 1967: Yabancı ülke liderleriyle Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) kurulmasına destek oldu.

 

21 Mart 1968: Endonezya Halk Danışma Meclisi (MPR), Suharto'nun Cumhurbaşkanlığını onayladı. Suharto 1973, 1978, 1983, 1988, 1993 ve 1998 yılında tekrar devlet bakanlığına seçildi.

 

7 Aralık 1975: Suharto, bağımsızlığını yeni kazanmış olan Batı Timor'a geniş ölçekli askeri operasyonlar başlattı ve Doğu Timor'u Endonezya topraklarına kattı. İstila sırasında yaklaşık 200 bin Timorlu öldü.

 

1985: Yıllarca dünya'nın en büyük ithalatçı ülkesi olan Endonezya, pirinç üretiminde ve temel yiyecek maddelerinde kendine yeterli bir ülke olmaya başladı.

 

1990: Suharto, müslümanların iktidara olan desteğini yeniden artırmak maksadıyla Endonezyalı Müslüman Entellektüeller Topluluğu'nu (ICMI) kurdu.

 

21 Mayıs 1998: Suharto 1997'de Doğu Asya 'da ekonomik krizin başlamasıyla istifa etti. 1998 yılında memleketi Menteng'e geri döndü.

 

12 Mayıs 2006: Organlarındaki fonksiyon kaybı nedeniyle üç hafta ölüm ile yaşam arasında gidip gelen Suharto hastaneye kadırıldı.