"Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri" çalıştayı

"Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri" çalıştayı

Çanakkale Valisi Tavlı:- "Çalıştayda, Çanakkale Boğazı ve Troya ilişkisi ile 1. ve 2. dünya savaşları batıkları, su altı araştırmaları, boğazın derinliklerindeki tarihin kültürel izleri ve kıyıların kültürel mirası tartışılacak"

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, "Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri" çalıştayında, Çanakkale Boğazı ve Troya ilişkisi ile 1. ve 2. dünya savaşları batıkları, su altı araştırmaları, boğazın derinliklerindeki tarihin kültürel izleri ve kıyıların kültürel mirasının tartışmaya açılacağını söyledi.

Troya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilişinin 20. yılı dolayısıyla ilan edilen "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında kentteki bir otelde "Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri" çalıştayı düzenlendi.

Tavlı, çalıştayda yaptığı konuşmada, etkinlikler kapsamında önemli toplantı, etkinlik ve çalıştaylara ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Çalıştayda, Çanakkale Boğazı, Troya ve adaların sualtı dalış güzergahları, denizlerden yansımalar ve Çanakkale Savaşı batıklarının konuşulacağını anlatan Tavlı, şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşları'na su altından bir bakış, boğazın derinliklerinde tarihin, kültürün izinde, Çanakkale kıyılarının su altı kültürel mirası, Çanakkale batıklarına dalış ve turizmle ilgili 18 Mart 1915 Çanakkale batıkları ve yasal mevzuat, tarihi derinliğin izinden, Bozcaada'nın kayıp batıkları, derinlerdeki tanıklar, mayınlar, mermiler, bilinmeyen batıklar, Çanakkale Savaşının su altındaki tanıkları, balık ve dalış noktalarının işaretlenmesi ve Dumlupınar Denizaltı faciasıyla ilgili çok değerli akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirilecek. Troya Yılı'nın bereketi Çanakkale'nin, Troya'nın ülkemizin ve tüm insanlığın üzerinde olsun."

Tavlı, Çanakkale Boğazı ve Troya ilişkisi ile 1. ve 2. Dünya Savaşları batıkları, su altı araştırmaları, boğazın derinliklerindeki tarihin kültürel izleri ve kıyıların kültürel mirasının da bu kapsamda tartışılacağını kaydetti.

İki gün sürecek çalıştayda, Çanakkale'de bulunan su altı kültür mirası, turizm yönetimi ve alternatiflerinin belirlenmesi kapsamında, tarihi batık kalıntıları ve diğer kültür varlıklarının yerlerinin tespiti ile envanter işlemleri yapılacak.

Toplam 6 oturumda gerçekleştirilecek çalıştayda ayrıca su altı kültür mirasına ilişkin coğrafik bilgi sistemi veri tabanının oluşturulması, haritalara işlenmesi, denizciliğin somut verilerine ulaşılması, dönemi, dalışa yasak bölgelerde yeniden irdeleme çalışmalarının yapılması ve bununla birlikte dalış turizmi potansiyeli mümkün olan en üst seviyede değerlendirilecek.

"Çanakkale Boğazı ve Troya, "Adaların Sualtı Dalış Güzergahları", "Çanakkale batıkları", "Tarihi Derinliğin İzinden" başlıklarının işleneceği birinci gün oturumuna Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinden akademisyenler ve çok sayıda bilim insanı katıldı.

"Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri" çalıştayı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :