Sözleşmeli erler "eve çıkmak istiyor"

Sözleşmeli erler "eve çıkmak istiyor"

TBMM'ye yapılan başvuruda, sözleşmeli erlere aile bütünlüğünün sağlanması ilkesi gereği emniyet ve asayişin elverdiği birliklerde mesai saati dışında evlerine gidebilme hakkı verilmesi istendi

TBMM (AA) - ALP ÖZDEN - TBMM Dilekçe Komisyonuna yapılan başvuruda, sözleşmeli erlere, aile bütünlüğünün sağlanması ilkesi gereği emniyet ve asayişin elverdiği birliklerde mesai saati dışında evlerine gidebilme hakkı verilmesi istendi.

İlk imzacısı Abdullah Topbaş olan ve birçok kişi tarafından imzalanan dilekçede, emniyet ve asayişin elverdiği birliklerde sözleşmeli erlerin çalışmalarında vardiya sistemi getirilerek istekli olanlara eve çıkma hakkı verilmesinin, kışlalarda yiyecek, içecek ve barınma masraflarının yarattığı ekonomik zararı minimuma düşüreceği belirtildi.

Bu uygulamanın "askerleri tutsaklık psikolojisinden kurtaracağı" kaydedilerek, "Evli olan sözleşmeli erler aileleri ile neredeyse boşanma derecesine gelmekte, eve çıkma izni alamadıkları için çoğu kez mesleği bırakmak zorunda kalabilmektedir." ifadesine yer verildi. Dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda sözleşmeli erlerin aile bütünlüğünün sağlanması ilkesi gereği emniyet ve asayişin elverdiği birliklerde mesai saati dışında evlerine gidebilme hakkı tanınmalıdır. Sözleşmeli erlere normal askerlik mükellefiyetini yapanlara verilenlerden ayrı olarak onurla taşıyacakları bir TSK kimlik kartı verilmelidir. TSK''da çalışan bir sivil memurun bile onurla taşıdığı bir personel kimlik kartı var. Sözleşmeli erlere sivilde can emniyetlerini sağlayabilmeleri için tabanca ve taşıma ruhsatı verilmelidir. Sözleşmeli erleri normal erlerden ayıran bir yaka işareti verilmelidir. Bu durum mesleki motivasyonu üst seviyede arttırıcı bir etki yaratacaktır.

Tanımlayan ifade ‘Sözleşmeli Er’ değil ‘Uzman Er’ olmalıdır. Evlilik ve doğum izni verilmelidir. Çocuk ve aile yardımından sözleşmeli erler de yararlanmalıdır. Üst rütbelilerin sürekli sözleşmeli erlerin aldıkları maaşları dile getirmeleri personel içinde moral ve motivasyonu düşürücü etki yaratmaktadır. Bir emir yayımlanarak bu tür motivasyonu bozucu konuşmalar yapılmasının önüne geçilebilir. ‘Paralı asker’ ve benzeri ifadesi olan rütbeli personelle ilgili işlem yapılacağının bilinmesi bu sorunu çözümleyecektir. Sözleşmeli erlere, sınırlı sayıda kontenjanla bile olsa görevde yükselebilme imkanı tanınmalıdır. Dış kaynaktan subay astsubay veya polislik sınavlarına giriş ve kazanılması durumunda sözleşme feshedilip geçiş hakkı tanınmalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :