Sovyet ordusunun Afganistan'dan çekilişinin 29. yıl dönümü

Sovyet ordusunun Afganistan'dan çekilişinin 29. yıl dönümü

Afganistan'da hayatını kaybeden 252 Kırgız asker için anma töreni düzenlendi

BİŞKEK (AA) - Sovyetler Birliği ordusunun Afganistan'dan çekilişinin 29'uncu yıl dönümü dolayısıyla Afganistan'da hayatını kaybeden 252 Kırgız asker için anma törenleri yapıldı.

Afganistan'daki savaşta görev alan askerlerin katılımıyla başkent Bişkek'te gerçekleşen anma töreninde, Enternasyonalist Askerler Anıtı'na çelenk konuldu ve Afganistan'da ölen askerlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Bişkek Belediye Başkanı Albek İbrağimov, törende yaptığı konuşmada, "Afgan savaşına Kırgızistan'dan toplam 7 bin 140 asker gönderilmişti. O korkunç savaşta 252 askerimizi kaybettik. Bin 500 askerimiz yaralandı. 4 askerimiz kayboldu." ifadesini kullandı.

İbrağimov, Afganistan'da savaşta yaralananlara aylık 100 dolar, savaşa katılanlara aylık 86 dolar, hayatını kaybeden askerlerin eşlerine aylık 15 dolar maddi yardımda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Dönemin Kabil yönetiminin davetini gerekçe göstererek 1979 yılında bu ülkedeki savaşa müdahil olan Sovyetler Birliği (SSCB), 9 yıl süren savaşın ardından 15 Şubat 1989'da ülke topraklarını terk etmişti.

Kızıl Ordu, toplam 9 yıl, 1 ay, 19 gün süren Afganistan'daki savaşta, 15 bin civarında subay ve askerini, 147 tankını, 118 uçak ve 333 helikopterini kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :