Soğuk su içmeyi sevenlere kötü haber! Lıkır lıkır değil, yudum yudum

Soğuk su içmeyi sevenlere kötü haber! Lıkır lıkır değil, yudum yudum

Yaz aylarında artan sıvı kaybı nedeniyle su tüketimi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, soğuk suyun nasıl içilmesi gerektiğine dair dikkat edilmesi gereken noktaları vurguluyor.

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında sıvı kaybı artıyor ve bol su tüketimi gerekliliği öne çıkıyor. Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, sıcak havalarda soğuk su tüketiminin yaygınlaştığını ve bu alışkanlığın kış dönemine de taşındığını belirtti. Nazlı, egzersiz sırasında soğuk su tüketiminin antrenmanın verimini artırabileceğini ifade ederek, “Antrenman sırasında vücut ısısının normale dönmesi ve sıvı kaybının hızlıca telafi edilmesi açısından soğuk su tercih edilebilir. Ancak, soğuk suyun lıkır lıkır değil, yudum yudum içilmesine özen göstermemiz gerekiyor” dedi.

Soğuk su içmeyi sevenlere kötü haber! Lıkır lıkır değil, yudum yudum

Soğuk Su Tüketiminin Olası Zararları

Diyetisyen Merve Sena Nazlı, soğuk suyun bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. 2001 yılında yapılan bir çalışmada, migren hastalarının soğuk su tüketimi sonrası migren ataklarının arttığı gözlemlendi. Ayrıca, diş eti hastalıkları olan kişilerde hassasiyeti artırarak ağrılara yol açabileceği, mide ve bağırsak problemleri yaşayan kişilerde ise ağrı ve kramplara neden olabileceği belirtildi. Nazlı, soğuk suyun zararlarıyla ilgili daha fazla bilimsel çalışma bulunmamakla birlikte, akut ya da kronik hastalığı olan kişilerde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. “Eğer akut, kronik veya mevsimsel bir hastalık yoksa, soğuk su özellikle egzersiz sırasında ve sıcak havalarda tercih edilebilir. Ancak, önemli olan suyun ısısından ziyade günlük içtiğimiz su miktarına dikkat etmektir. Özellikle 2-2.5 litre su içmeye özen göstermeliyiz” diye ekledi.

Çocuklar ve Su Tüketimi

Çocukların yüksek hareketlilikleri ve fazla terleme nedeniyle sıvı kaybının arttığını belirten Diyetisyen Merve Sena Nazlı, ilaç kullanan kişilerin de su tüketimlerini artırmaları gerektiğini ifade etti. Çocuklar için su tüketiminin önemine vurgu yapan Nazlı, boğaz ağrısı gibi durumlarda soğuk suyun tahrişe yol açabileceğini, bu yüzden ılık su tercih edilmesini önerdi. Ancak, sıcak havalarda soğuk su tüketiminin genellikle herhangi bir zarar oluşturmayacağını belirtti.

Bazı vatandaşlar günde yaklaşık 1 litre su içtiklerini belirtirken, bazıları suyu dinlene dinlene içtiklerini ifade etti. Çocuklar ise günde 1,5-2,5 litre su tükettiklerini ve suyun sağlık açısından önemini vurguladılar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.